• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Цените на едро на банани, домати и краставици се покачват

Цените на едро на банани, домати и краставици се покачват

 

София /КРОСС/ Пазарът на едро на хранителните стоки остава сравнително спокоен, сочат данните от седмичния анализ на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Цените на едро на брашното и захарта се задържат около нивата от предходния период, а тенденцията на спад на цената на олиото се запазва, като отчетеното намаление на седмична база е около 1.5%.

През изтеклата седмица при цената на фасула се наблюдава леко движение нагоре, а цените на ориза и лещата запазват стойностите си от предходната седмица. При млечните произведения се наблюдава запазване на нивата от предходната седмица, но се запазва тенденцията на поскъпване на маслото, като спрямо миналата седмица неговата цена се е повишила средно с около 2%.

 

Цената на яйцата се стабилизира на нивото от предходната седмица, но в сравнение със същия период  на  миналата година, стойностите са с 33%  (5ст.) по-високи. Цените на месните произведения остават сравнително стабилни, като леко колебание нагоре се наблюдава при трайния салам и пилешкото месо. От комисията отчитат леко поскъпване на бананите с около 3% и поевтиняване на цените на ябълките и цитрусовите плодове в диапазона 2 – 4%. В сравнение със същия период на миналата година цените на плодовете през тази година са по-ниски.

При цените на зеленчуците се наблюдават разнопосочни тенденции, като поскъпване на седмична база се е отчетено при оранжерийните домати (средно 7-8%), и оранжерийните краставици (средно 3-4%). Спад на цените спрямо предходната седмица има при картофите, зрелия чесън, зелето и морковите, като при тези зеленчуци се наблюдава спад и на годишна база;

От средата на ноември се наблюдава трайна тенденция на повишаване на стойностите на Индекса на тържищните цени, която се засилва през настоящия месец. Наблюденията от предходните години показват, че през седмиците преди коледните и новогодишните празници индексът тръгва по-рязко нагоре. В сравнение със същия период на миналата година, обаче през тази година повишението на стойностите на индекса е по-слабо, коментират още от ДКСБТ. 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.