• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Светът се прости с Вацлав Хавел

Светът се прости с Вацлав Хавел

Прага, Чехия /КРОСС/ Чехия каза последно "сбогом" на символа на "нежната революция" и първия демократично избран президент на страната Вацлав Хавел. Точно на обед хората запазиха минута мълчание под звуците на камбаните и на сирените. За пет минути спря и Старомнесткият орлой, който събира стотици туристи всеки ден.

В катедралата "Св. Вит" бяха отправени молитви за Хавел, за близките му, за страната и за хората, живеещи в държави с авторитарни режими. Прозвучаха и 21 топовни салюта. Месата беше ръководена от пражкия архиепископ Доминик Дука. Сбъднаха се всички негови мечти, каза Дука по време на службата. Посланикът на Ватикана прочете съболезнования от папа Бенедикт XVI до роднините и до цяла Чехия. На церемонията прозвучаха и бяха цитирани някои от назабравимите думи на Хавел, съобщава БНР.

Отива си президент, човек на изкуството. Не си отива обаче идеята, че "свободата лесно може да се изгуби ако не се грижим за нея", припомни в словото си президентът Вацлав Клаус. Не си отива и мисълта, че "нашата република е наше дело и ще бъде такава, каквото си я направим", допълни той.

Ще продължим борбата за победата на истината и любовта, обеща външният министър Карел Шварценберг.

Като гражданин на света внасяше светлина и в най-тъмните места, заяви бившият държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт.

На официалната церемония в Пражкия храд присъстваха световни лидери и политици от близо 50 държави. България беше представена от министъра на външните работи Николай Младенов, президентите Жельо Желев и Петър Стоянов.

На държавното погребение в храма "Св. Вит" бяха още председателите на Европейската комисия Жозе Барозу и на Европейския парламент Йежи Бузек, 15 президенти, председатели на парламенти и премиери, между които и британският Дейвид Камерън, американският държавен секретар Хилъри Клинтън, министри, политици, приятели и роднини. Към делегацията на френския президент Никола Саркози се присъедини и Ален Делон, чието приятелство с Хавел датира от началото на 90-те години. Сред поканените беше и певицата Сюзън Вега. Преди да напуснат Прага официалните гости бяха приети от президента Клаус в Испанската зала в храда.

Погребението продължи и в късните следобедни часове, но в тесен кръг в крематориума "Страшнице". Урната ще бъде поставена в семейния гроб след Коледа.

Тази вечер с Хавел ще се простят и артистите и певците, които са организирали специален концерт в кино "Луцерна" в чешката столица.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.