• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

Броят на сирийските бежанци надхвърли 5 милиона

Броят на сирийските бежанци надхвърли 5 милиона

/КРОСС/ Броят на сирийските бежанци надхвърли пет милиона за пръв път от началото на войната в Сирия преди шест години. Тези данни публикува днес Върховният комисариат на ООН за бежанците, цитирани от БНР. Броят на бежанците в съседните Турция, Ливан, Йордания, Ирак и Египет е нараснал от началото на тази година. Близо половин милион от тях живеят в лагери.

Един от основните маршрути на мигрантите от Близкия Изток към Западна Европа - балканският, беше затворен миналата година с цената на спорното споразумение на ЕС с Турция. Германия, чиито отношения с Турция са особено изострени напоследък, днес даде знак за примирение. На конгреса на ЕНП в Малта канцлерът Ангела Меркел похвали Турция за поетия ангажимент към бежанците на своя територия:

„При всичките ни критики в последно време - Турция направи изключително много за три милиона бежанци. И е категорично правилно решението на Европейския съюз да й помага", обяви тя.

Балканският маршрут може и да е затворен, или поне значително да е намалял броя на мигрантите, които все пак успяват да стигнат до Западна Европа, но маршрутът през Средиземно море все още се използва активно, особено след затоплянето на времето. Броят на бежанците от Северна Африка се е увеличил драстично през първите три месеца на годината. Затова ЕС се стреми към нови отношения със страните от Магреба, за да постигне споразумение за приемането обратно на мигранти, които нямат право на закрила. Само това обаче не е достатъчно - трябват конкретни мерки срещу бедността като основна причина за емиграция. Италия преговаря с Либия, макар там да няма правителство и установени власти, за изграждането на бежански лагери на либийска територия, за да не се допуска пристигането на мигранти в Европа без право на закрила.

Германският канцлер днес още веднъж се върна назад в търсенето на причините за бежанската криза в Европа, която вече има и своите политически последствия.

„Всички ние не обърнахме внимание на проблема, вместо да финансираме бежански центрове. Това доведе до хуманитарната криза с бежанците и ние трябваше да им помогнем, защото бяхме виновни за това положение", допълни Меркел.

Притесненията на Европа, и особено на България, са свързани със спазването на споразумението на ЕС с Турция, след като Анкара вече открито заплаши да отвори границите си за бежанците. От скоро турски военни кораби вече не патрулират край гръцкото крайбрежие в Егейско море, а това улеснява значително трафикантите, чиито лодки стигат безпроблемно до гръцките острови. Това може и да е една от причините за нарасналия брой бежанци през последните две седмици. Наблюдатели тълкуват това като началото на края на споразумението с ЕС.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.