• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

Полският президент наложи вето върху спорната съдебна реформа

Полският президент наложи вето върху спорната съдебна реформа

/КРОСС/ Президентът на Полша Анджей Дуда обяви, че ще наложи вето върху два спорни законопроекта, които според критици заплашват независимостта на съдебната система, информира АФП.

Дуда спира законопроекта за Върховния съд и проектозакона за Националния съвет за магистратурата.

Полският лидер уточни, че ще наложи вето върху два от трите законопроекта за реформиране на правосъдната система.

"Реших да ги върна в Сейма (долната камара), което означава, че ще наложа вето върху законопроекта за Върховния съд, както и върху законопроекта за Националния съвет за магистратурата", поясни Дуда.

През последните дни хиляди поляци организираха ежедневни демонстрации срещу правителството.

Европейският съюз и много правни експерти предупредиха, че промените носят със себе си отстъпление от демокрацията и тласкане на държавата към авторитаризъм.

Управляващата "Право и справедливост" защитава промените. Според лидера на партията Ярослав Качински реформите в съдебната система са необходими, тъй като никога не са били преследвани бившите комунисти след колапса на социалистическия строй през 1989 г.

Промените, отнасящи се до Върховния съд и съдебната система, одобрени от полските депутати, за да се превърнат в закон, президентът Анджей Дуда трябва да се подпише под тях.

С единия законопроект управляващите искат да поставят Върховния съд под политически контрол, давайки правомощия на правосъдния министър, който също е и главен прокурор, да назначава съдии.

Според Дуда главният прокурор не трябва да им такава власт.

Веднага полската злота увеличи стойността си спрямо еврото, тъй като инвеститори разглеждат решението като сигнал за намаляване на политическия риск в Полша.

С решението си Дуда за първи път открито влиза в сблъсък с Ярослав Качински. Президентът е близък с партията и подкрепя дневния ред на управляващите от избирането му през 2015 г.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.