• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Сирийските бежанци се завръщат по домовете си

Сирийските бежанци се завръщат по домовете си

/КРОСС/ Започна завръщането на мирните сирийски жители, избягали в съседните страни от войната, съобщи централната руска телевизия Первий канал, цитирайки световните агенции. Над 1,2 милион вътрешни преселници са се завърнали в родните си места за изминалите 2,5 г., допълва военното министерство на федерацията.

Сирийските власти вече са започнали действия по възстановяването на мирния живот в страната. Повече от ясно е, че първата подадена ръка във възстановяването е тази на Русия. Европа за сега се ослушва, но е напълно в неин интерес да запретне ръкави и да се включи активно в съживяване на Феникса от пепелта. Да припомним, че бежанската вълна заля Стария Континент, но като че ли хората свикнаха с тези вълни и отливи и вече никой не им обръща внимание.

Течението се укроти и сега е момента вятъра да започне да духа в обратна посока – към Сирия. В освободените от джихадисти райони започнаха първите постъпления на мирни жители. Бежанците, които всичките тези години са се спасявали от войната в съседните страни, се завръщат в родните си места. Би било малко нелепо да кажем, че се завръщат в домовете си, защото много от тях отдавна са останали без домове, но надеждата, която ги води обратно е неоспорим факт говорещ сам по себе си.

„Дом се строи, стига да има мир, спокойствие и работа на родна земя, не на чужда територия”, сподели специално за BIG5 Хасан М., който преди две седмици се завърна доброволно със съпругата си Фарида и шестте деца в Алепо от съседен Ливан. Хасан е лекар-уролог, завършил в Русия и има намерение веднага да пристъпи към практикуване на професията си. Съпругата му е домакиня, но е готова да отиде на работа в някой от шивашките заводи.

Към 15 август т.г. вече над 1 млн. сирийски бежанци са се завърнали по домовете си, заявява Министерството на Отбраната на РФ. А за последните 2,5 в Сирия са се прибрали 300 хиляди бежанци и над 1,2 милиона вътрешни преселници. Това съобщи началника на Националния център на управление на отбраната на Русия Михаил Мизинцев, цитиран от тв канал „Звезда”. Той подчерта, че най-ефективно процеса на завръщане се наблюдава от ливанската граница, от където само за един месец по родните места са се завърнали 6,5 хиляди души. За изминалата седмица в Сирия са напълно възстановени 89 жилищни блока, работата по подготовката на инфраструктурата за прием на бежанците е завършена в 41 населени пункта с капацитет за приемане 161 хиляди места. Продължава усилената работа по възстановяване на инфраструктурата в освободените от терористи населени места.

По последни данни близо над 1.700 млн. сирийците са заявили желанието си да се върнат обратно в родината си. Под този иск са се подписали бежанците от девет страни. Най-многобройни са постъпилите молби за връщане от Ливан, Турция, Йордания и Германия, според официалния бюлетин на Централата за прием и разпределение на бежанците. „По данни на оценъчната комисия, да се върнат в родината са изявили желание 1 милион 712 хиляди 234 сирийци от девет страни в света - Ливан - 889 хиляди 031, Турция - 297 хиляди 342, Германия - 174 хиляди 897, Йордания - 149 хиляди 268, Ирак - 101 хиляди 233, Египет - 99 хиляди 834, Дания - 412, Бразилия - 149, Австрия - 68", се посочва в документа. От Центъра са разказали, че за последните няколко денонощия в Сирия от Ливан през КПП "Джейдет-Ябус" и "Ел-Дабусия" са се завърнали у дома 142 бежанци. От постъпилите данни от различните КПП на Сирия само за едно денонощие на 11 август границата на Сирия е прекосена от 288 души, които са се насочили към родните места, съобщава РИА Новости. Освен това турските власти имат желание да помогнат на 250 хиляди сирийци да напуснат територията на Турция и да се върнат в Сирия, допълва агенцията.

„Турските власти официално са заявили за намерението си да подсигурят завръщането в родината на 250 хиляди сирийски бежанци. В рамките на настоящата инициатива в северните райони на Сирия стартираха редица комплексни мероприятия по създаването на благоприятни условия за живот и дейност на мирното население”, се казва в документа, цитиран от РИА Новости. Във връзка с това инженерните подразделения на САР продължават усърдно работите по разминиране на местностите и обектите в провинция Хомс.

За последната седмица сапьорите са разминирали над 5 хектара територия, 10 здания и 0,5 километра от пътищата. „Фиксирани са и своевременно унищожени 45 взривоопасни предмета, сред които и 21 самоделни взривни устройства”, се пояснява в документа цитиран от РИА Новости.

Не по-малко значим е и обратния път към къщи от Йордания. Магистралата Дамаск-Аман – е най-кратката дестинация между сирийската и йорданската столица. На границата, която дълги години бе контролирана от бунтовниците , по чудо се е съхранила табелката „Добре дошли в Сирия”. Години наред скитане и лутане по нелекия път с клеймо „бежанец”, а сега този път ще е вече в обратна посока – към дома!

С помощта на руската военна полиция и специализираните за целта камиони бежанците са съпровождани до най-близкия град Насиб, а от там в Източна Гута. „Чувството на радост е непреодолимо! Когато видяхме от далеч сирийските знамена, а после и руските, разбрахме, че всичко вече е наред и сме в безопасност. Живота ни в Йордания не беше никак лесен.

Искахме да се приберем много по-рано, но границата се контролираше от бунтовниците. Те просто не ни пускаха”, разказва за руският Первий канал Мухамед Омар Талак. Хиляди истории на милиони хора мечтаещи да ги лъхне родния въздух, да докоснат земята на която са родени…

И това е възможно, защото вече е факт. Местната управа на Дамаск е стартирала програма за помощ на завърналите се бежанци, които са били принудени да напуснат домовете си под натиска на терористите. Това е съобщил зам.-губернатора Ратеб Адас, цитиран от РИА Новости.

За да стане завръщането на сирийските бежанци реалност – това трябва да е обща кауза на всички страни, където са бягали тези хора от войната. В Йордания, Ливан и Турция от Русия са изпратени съвместни специализирани групи за подпомагане на стотиците хиляди сирийци да се върнат в родината им. Другите страни и Европа също трябва да помислят в тази посока.

Автор : Оля Ал-Ахмед

Източник : http://big5.bg

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.