• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Индианци за първи път видяха цивилизация

Индианци за първи път видяха цивилизация

/КРОСС/Група индианци за пръв влезе в контакт с цивилизацията ни, обяви Националната фондация на индианците в Бразилия (FUNAI). Общуването станало на бреговете на река Енвира в бразилския щат Акри близо до границата с Перу. Към живелите в пълна изолация туземци излязъл също индианец от племето ашанинки, който обаче вече е общувал с цивилизацията.

Той бил само по гащи, а в ръцете си носил две връзки с банани, които връчил на туземците. Те приели дара, но се държали враждебно. Телевизия "Глобо" се позовава на учени, според които излязлите от джунглата индианци принадлежат към паноанската езикова група. Очевидно индианците пресекли границата между Перу и Бразилия, прогонени от горската сеч и действията на наркомафията, които върлуват по родните им земи.Бразилската Амазония е район, който е обитаван от най-голям брой племена, живеещи отделно от цивилизацията. Според бразилската страна такива групи може да достигат цифрата 80.

За тези хора се знае много малко - или почти нищо. Освен, че те не искат да поддържат контакти с нашата цивилизация. Обстрелвали със своите копия и стрели самолета, с който учените прелетели над тяхното селище, а така също и срещу хората, които се опитвали да ги доближат. Но най-елементарните начин да откажат контакт е да се крият в джунглата. Което и направили.

Едно от тези племена - напълно непознатото на нашата цивилизация "Ауа" - е съставено от номадски ловци, които постоянно се придвижват в джунглата, построяват си селище за броени часове, а няколко дни по-късно го напускат и отиват на друго място. Друго напълно нецивилизовано племе от 600 души живее върху територията на Масако, в бразилския щат Рондониа. Те използват огромни лъкове и стрели - с дължина около 4 м. По това те си приличат с друго индианско племе - "сирионо" - което живее в съседна Боливия. Предполага се, че се прехранват най-вече с костенурки, тъй като около техните селища е пълно с черупки от този вид земноводни влечуги.

Най-много индиански племена, които никога не са влизали в контакт с цивилизацията, живеят в бразилските щати Рондониа, Мато Гросо и Мараняо. Но в последно време застрояването на джунглата и осъществяването на няколко гигантски проекта за строителство на язовири - като "Жирау" и "Санко Антонио" на река Мадейра - нарушиха хилядолетното спокойствие на индианците. В последния доклад на бразилската Национална фондация на индианците (FUNAI), се подчертава, че индианците от този район на джунглите са изпаднали в паническо бягство, ужасени от шума и замърсяването, свързани с осъществяването на строителството на тези два язовира. Освен това за първи път те били поразени от две непознати за тях болести - обикновената настинка или по-тежката форма - грип. При последната експедиция учени на фондацията открили самотен отшелник от племена "Ауа", който се представил с името Карапиру, който 10 години живял абсолютно сам, след като бил прогонен след кървав спор в племето. Учените помогнали той отново да установи контакт с племето си и той отново заживял с "Ауа".

Фондацията FUNAI съществува от 1987 г. и тя работи активно за запазване на бита и начина на живот на коренното население в джунглите на Бразилия. Освен това тя се бори против нахлуването на цивилизацията в изконните земи на индианците, което ще предизвика тяхното изчезване завинаги. За целта FUNAI създаде карта на районите, в които все още живеят индиански племена, които никога не са имали допир до цивилизацията. Тя е предоставена на бразилското правителство и чрез нея фондацията настоява тези райони да бъдат обявени за световно културно наследство и резервати, за да бъде запазен автентичния им начин на живот. Живеещите там хора трябва да бъдат оставени да съществуват в мир и спокойствие, а контакти с тях да бъдат осъществявани само когато те поискат и решат на да направят това.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.