• 27 Яну 2020 |
 •  USD / BGN 1.7724
 •  GBP / BGN 2.3197
 •  CHF / BGN 1.8258
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 2°C

Консултативен съвет между правителството и индустрията може да ускори приложението на изкуствен интелект

Консултативен съвет между правителството и индустрията може да ускори приложението на изкуствен интелект

/КРОСС/ Създаването на Консултативен съвет между правителството, индустрията и експерти от различни сектори, може да ускори създаването на етични правила за развитие на изкуствен интелект и да подпомогне ефективното използване на европейския суперкомпютър в България. Тази идея бе подкрепена от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщения Росен Желязков и представители на ИТ бизнеса по време на втората кръгла маса по въпросите на дигиталната икономика, която бе организирана от Американската търговска камара в България.
Министър Желязков призова представителите на бизнеса да участват в обществените обсъждания на стратегическите документи, свързани с развитието на изкуствен интелект - Национална програма „Цифрова България", Стратегия Индустрия 4.0 и Стратегия електронно управление. „Тук е вашата роля като професионалисти, да направим витални, а не просто кухи поредни стратегии. Тяхното приложение след това ще бъде много ясно артикулирано, тогава когато става въпрос за конкретни пътни карти, проекти и използване на новите финансови инструменти", добави Росен Желязков. По думите му на национално ниво е стартирана широка дискусия сред различните администрации за ролята и подхода към новите технологии. Като ключови области, в които изкуственият интелект ще има особено голямо значение за момента са определени индустрията, образованието, здравеопазването и публичната администрация.
„Важният момент не е толкова технологичният, а регулаторният и възможността за поставянето и дефинирането на ясни цели, така че индустрия и държава да вървят ръка за ръка и да не се създава нито свръх протекционизъм, нито свръх регулация", бе категоричен министърът.
„Политиката на правителството е насочена към намаляване на административните затруднения, свързани с развитието на 5G инфраструктура, както и с ценовата политика, която позволява на индустрията да използва радиочестотния спектър вместо да търси технологични решения за попълване на дефицита". Това заяви пред участниците във форума министър Росен Желязков. Той информира, че вече е провел срещи с представители на общински администрации и Дирекцията за национален строителен контрол, за да бъдат обсъдени законодателните разпоредби, които ще се прилагат при разгръщане на базови станции за 5G.

 

 

реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2020 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.