• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Кр. Янков: Г-н премиер, за колко престъпници властта има информация?

Кр. Янков: Г-н премиер, за колко престъпници властта има информация?

/КРОСС/ Г-н премиер, за колко съмнителни лица имате информация и ги чакате да извършат престъпление, за да ги арестувате? Този въпрос отправи през Фейсбук до премиера Бойко Борисов депутатът от БСП Красимир Янков. Поводът бе стрелбата по улиците на София вчера, при която един бандит бе убит, а премиерът Бойко Борисов каза, че властта имала информация, че нещо се готви, но чакала престъплението да стане факт, за да арестува извършителите.

Според Янков всеки ден се прибавят нови аргументи към искането на оставката на цялото ръководство на МВР. От БСП настояха за това след стрелбата в Слънчев бряг по Митьо Очите.

Според Янков събитията вчера са се стекли по модела на премиера. Той се обърна задочно към вътрешния министър Румяна Бъчварова и й припомни, че убийствата на Георги Илиев и на Емил Кюлев  са се случили по време на мандата на Борисов като главен секретар на МВР и малко след като напуска поста. 

Ето и пълния пост на Янков във фейсбук:

Вчера се случи тежък инцидент завършил с убийството на единият от извършителите и задържането на вторият участник. Действията на полицаите - преки участници в акцията са продиктувани от обстоятелствата и реакцията им е била вероятно в съответствие с необходимостта от предприемане на неизбежни действия. Получената информация от медиите, допълнена и от лично изявление на премиера, даде пореден аргумент за исканата оставка на министъра на МВР и цялото политическо и професионално ръководство.

Към това е включена и личната отговорност на министър-председателя, който декларира съпричастност за начина на развитието на това тежко криминално престъпление. Борисов каза, че постъпвала информация за подготвяното деяние от извършителите, но не било предприето задържане, за да се направи, след като престъплението бъде факт. Оцени евентуалната операция по предварителният арест на лицата като високо рискова. В тази връзка имам въпрос към премиера: За колко лица и групи постъпва информация за намеренията им и се очаква да извършат престъпление, за да бъдат задържани?

Предварителната и превантивна намеса на органите по сигурността е именно, за да бъде отстранена опасността от извършване на престъпления, които са и заплаха за живота на невинни граждани. Вчерашният случай е показателен за липсата на каквато и да било отговорност и професионализъм в ръководството на МВР, а и на съпричастният Бойко Борисов, довело до непредвидимо и безконтролно развитие с опасност за живота, както за служители на МВР, така и на случайни граждани.

В тази връзка да добавя, към министър Бъчварова, относно аргументите й да отклони исканата оставка. За убийствата на Георги Илиев и на Емил Кюлев трябва да пита днешният министър-председател. По време на едното убийство той е главен секретар на МВР и напуска дни преди второто убийство. Аналогията е неизбежна и въпросът е: Постъпвала ли е предварителна информация, и тогава ли г-н Борисов е изчаквал да се извършат престъпленията, за да е налично основание за задържане?

Събитията вчера се стекоха по модела на премиера, припомняйки си случая, след който Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург осъди България за нарушаване на правото на живот на Тодор Димов - Чакъра. Човекът, който през декември 2003 г., по заповед на главния секретар на МВР Бойко Борисов, бе острелван с гранатомет в собствената си къща в Харманли.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.