• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 7°C

Главният секретар на президента: Няма изтичане на информация в президентството

Главният секретар на президента: Няма изтичане на информация в президентството

/КРОСС/ Няма нерегламентиран достъп до класифицирана информация в президентството. Това е поредният кьорфишек, хвърлен от един човек, който излъга безцеремонно пред цялото общество и на когото сега властта се кани да повери нашето общо минало. Това заяви пред БНТ главният секретар на президентската администрация Димитър Стоянов по повод твърдението на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров, че началникът на кабинета на президента Иво Христов е имал достъп до секретна шифрограма на посолството в САЩ без да има достъп до класифицирана информация.

„Няма теч на класифицирана информация. Абсолютно точно се спазва законът. Аз съм организаторът на този процес в президентството и се занимавам с класифицирана информация от 1986 г. Бил съм началник на щаба на ВВС и цялата класифицирана информация е минавала през мен. Нали не очаквате, че ще направя такъв гаф", бе категоричен Стоянов.

Той обясни, че това е проверимо от техническа гледна точка, тъй като достъпът до класифицирана информация се удостоверява чрез подпис. "Няма подпис на господин Иво Христов под секретни документи", заяви главният секретар на президента.

Според Стоянов фактът, че началникът на кабинета на президента няма достъп до класифицирана информация, не представлява никакъв проблем за националната сигурност.

"Цялата класифицирана информация минава през мен. Решенията, свързани с достъпа до класифицирана информация, се взимат от мен, затова сме екип. Гарантирам, че тази грама, която беше получена на 26 февруари, сме я чели двама човека - аз и президентът", каза Димитър Стоянов.

Той обясни непрекъснатите атаки срещу президентския екип с притеснението на управляващите от високия рейтинг на президента. Припомни и данните от социологическо проучване, според което 70 процента от българите подкрепят идеята президентът Радев да назначава председателя на антикорупционния орган. "Това явно също ги е подразнило", коментира главният секретар.

Стоянов обясни, че поддържаното напрежение около институцията отнема прекалено много време и енергия на екипа, който трябва постоянно да опровергава неверни твърдения и да доказва истината. „Това ни пречи да извършваме основната си дейност, което явно е целта на атаките. Няма как 20 човека от президентския екип да свършат работата на цялата администрация в държавата", коментира той.

Според главния секретар на президента въпросът с избора на нов изтребител е технико-политически. Военните си казаха мнението, но явно то не удовлетворява политическото ръководство, смята той.

"При нас политическото ръководство очаква военната екпертиза да излезе с политическо предложение", обясни той.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Zakkwylde

На честната дума назелен чорап аз не вярвам. Секретна грама може да се прочете и без да бъде положен подпис. Айде, не на нас. По-любопитно е защо съветската подлога Иво не поиска допуск до секретна информация та да го отрежат и да се свършат мъките му в президентството. Тук фуражката има ли някакво оправдание?

01.10.2017 06:46:22

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.