• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Предлагат нови мерки за намаляване на жертвите по пътищата

Предлагат нови мерки за намаляване на жертвите по пътищата

/КРОСС/ Многото жертви по пътищата са умален модел на развитието на цялото общество. Заедно можем да направим много повече, отколкото всеки един поотделно. Това каза на пресконференция на тема: "НЕ на жертвите по пътищата на България!", организирана от Сдружение "Институт за пътна безопасност" (ИПБ) изпълнителният директор на Института Руслан Вуцов.

„Създаването на Института е препоръчано от ООН и Световната банка. Целта на създаването на Института беше да обедини усилията на институциите и обществото за подобряване на безопасността на пътя. Само обединени можем да дадем предложения в тази насока, които да бъдат приети от държавните органи", добави Вуцов, цитиран от novini.bg.

Той съобщи, че от Института предлагат да бъде създадена организация с достатъчно голям административен капацитет, която да извършва мониторинг на пътната обстановка и да подпомага Министерски съвет.

„Предлагаме тя да бъде подчинена на Министерски съвет. Същевременно е необходимо да се одитира цялата дейност, за да се знае къде се намираме във всеки един момент", заяви Вуцов.

Друго предложение на Сдружението е спешно да се приеме единна стратегия за безопасно движение по пътищата до 2020 г. От Института предлагат още да се направят промени в нормативната база, с които да се въведе понятието "системен нарушител", както и нова процедура за наказателните постановления.

„Целта на тези промени е не да превръщат контролните органи в репресивен орган, а да се защити и гарантира обществения интерес, да се опази живота и здравето на участниците в движението, а водачите да спазват закона", уточниха от Сдружението.

Предлага се и нова философия за глобите - те да отговарят на степента на деянието, а рядко прилагани и недаващи ефект в други страни членки на ЕС санкции да бъдат отменени.

„Гражданското общество иска нещо да се случи по темата и подава ръка към институциите", каза бившият депутат и председател на транспортната комисия в 43-тото Народно събрание Настимир Ананиев.

„Искаме да предоставим експертиза и решение, да протегнем ръка към институциите. Дали те ще я приемат, това е тяхно решение, но проблемът е видим - не може две години поред да сме на първо място в Европейския съюз по жертви на пътя. Въпросът е да се каже, че това е приоритет и да се действа по него", подчерта Ананиев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Предложения дъра-дъра. Предлагайте конкретни мерки. Например - преустрайство на терените покрай шосетата, така че автомобил, който е застрашен, да може да избяга от насрещен удар, без да се пребие в канавка или дърво.

10.01.2018 20:38:16

Анонимен

"Той съобщи, че от Института предлагат да бъде създадена организация с достатъчно голям административен капацитет, която да извършва мониторинг на пътната обстановка и да подпомага Министерски съвет." Ха-ха-ха достатъчен е един човек със свалено приложение за трафик от Гугъл. Простаци!

10.01.2018 19:42:52

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.