• 12 Апр 2021 |
 •  USD / BGN 1.6658
 •  GBP / BGN 2.2908
 •  CHF / BGN 1.7689
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 9°C

МОН подготвя стандарт за образователна интеграция

МОН подготвя стандарт за образователна интеграция

/КРОСС/ Министерството на образованието и науката е в режим на интензивна промяна на всички учебни програми, на стратегии, на задълбочена реформа и по отношение на интеграцията. В тази посока разработваме нов стандарт, информира заместник-министър Диян Стаматов при откриването на Национална конференция „Прилагане на Стратегията за образователна интеграция на деца и ученици от етнически малцинства", която се проведе в Гранд хотел София. „С г-жа Янка Такева сме на мнение, че тероризмът е един от акцентите на съвременното ни битие и е опасност, за която трябва да се квалифицира всеки учител. В страната по инициатива на Синдиката на българските учители (СБУ) се провежда изключително съвременно и добро обучение на учителите по антитероризъм, което се осъществява с подкрепата на МОН," каза заместник-министърът.

Янка Такева, председател на СБУ, говори за важността от мотивиране на учителите, които обучават деца от различни етноси и за необходимост от промяна на съзнанието на всички нас за неизбежния процес на интегриране. В тази посока е направен пробив, каза Такева. Тя благодари за съдействието на ръководството на Министерството на образованието и науката за осъществяването на съвместни инициативи. Новият Закон за предучилищното и училищното образование изисква промени в политиките. Училищата чрез своята автономност трябва да прилагат мерки и подходи за задържане на децата в образователната система. Такева подчерта и възможностите за осъществяване на политиките на образователна интеграция, които предоставят Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж" и националните програми на МОН.

Участниците в конференцията почетоха с едноминутно мълчание жертвите на терористичните атаки и потвърдиха важността на интеграцията и работната заетост за предотвратяването на такива актове.

„Стратегия за образователна интеграция на деца и ученици от етнически малцинства" представи Йосиф Нунев, държавен експерт в МОН. За проекта „Твоят час" и възможностите за интердисциплинарното обучение чрез него говори, Наталия Михалевска, началник на отдел в дирекция „Организация, контрол и инспектиране" в МОН.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Абе поредната глупост в образованието! Учители-антитерористи! Поредната порция оглупяване в българското образование, не че няма нужда от антитерористична работа ама не става така!

25.03.2016 15:32:32

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2021 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.