• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Изкуствения интелект - най-опасното или най-полезното нещо за човечеството? Все още не знаем

Изкуствения интелект - най-опасното или най-полезното нещо за човечеството? Все още не знаем

/КРОСС/ Изкуственият интелект може да се окаже най-опасното или най-полезното нещо, което някога се е случвало на човечеството", заяви видният британски учен и космолог Стивън Хокинг на откриването на центъра "Ливърхюм" към Кембриджския университет, който ще изследва развитието в тази област, предаде Франс прес.
Самоуправляващи се превозни средства, още по-умни смартфони, свързани помежду си жилищни сгради, роботи, заменящи човека в почти всяка дейност, но също и военни андроиди в стил Терминатор - с всички тези възможности изкуственият интелект очарова човечеството, но същевременно поражда и сериозни страхове и опасения.
"Развитието на изкуствения интелект може да се окаже най-опасното или най-полезното нещо за човечеството. Все още не знаем какъв ще бъде сценарият. Дейността на центъра "Ливърхюм" ще бъде изключително важна за бъдещето на човешката цивилизация", сподели Стивън Хокинг на откриването.
В миналото Хокинг е споделял опасенията си, че изкуственият интелект може да се окаже пагубен за човека.
Целта на центъра "Ливърхюм" - проект на стойност 10 милиона лири и плод на сътрудничеството между университетите на Оксфорд и Кембридж, Импириъл колидж в Лондон и университета "Бъркли" в САЩ, е да "отсее зърното от плявата" и да работи в посока, която ще направи изкуствения интелект полезен за човечеството.
"Изкуственият интелект е изключително вълнуваща област. Практичните му приложения могат да ни помогнат за разрешаването на съществени социални проблеми и да улеснят всекидневния ни живот", отбелязва Маргарет Бодън, специалист по когнитивни науки и консултант на центъра "Ливърхюм".
"Възможно е със средствата на тази нова техническа революция да сме в състояние да поправим щетите, нанесени на природата от предишната - индустриализацията. Хората трябва да използват изкуствения интелект, за да подпомогнат изкореняването на болестите и бедността", допълва Стивън Хокинг.
Ученият отново не скрива опасенията си, че ако хората не съумеят да наложат контрол, изкуственият интелект може да се окаже пагубен за тях. "Освен ползите, изкуственият интелект крие и опасности - мощни независими оръжия, нови средства за потискане на мнозинството от малцина", допълва Хокинг.
Казано накратко: Изкуственият интелект вече победи човека на шах и играта го. Остава въпросът дали в крайна сметка ще "тушира" своя създател.
"Не трябва да изхождаме от позицията, че изкуственият интелект ще ни замени. Трябва да си представяме, че насочен правилно, той ще ни освободи, позволявайки ни да опознаем по-добре самите нас и заобикалящата ни среда", казва директорът на центъра "Ливърхюм" Стивън Кейв.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.