• 01 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8023
  •  GBP / BGN 2.2911
  •  CHF / BGN 1.9921
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Делян Пеевски е платил за сградата на bTV 2.8 млн. евро

Делян Пеевски е платил за сградата на bTV 2.8 млн. евро

/КРОСС/ Зачестилите покупки на депутата Делян Пеевски нормално будят публичен интерес. Комбинацията от изсветляване на владенията, които от години се свърват с името му, и нови придобивки, логично поставят въпроса за произхода на средствата, тъй като противоречат с досега декларираните от него доходи и имущество, пише "Капитал".

Затова и "Капитал" се опитва да събере повече информация по всички покупки и в частност около една от последните станали известни сделки - на 30 декември 2015 г. "Балканска медийна компания" (50% собственост на Пеевски и 50% на майка му Ирена Кръстева) е придобило новопостроената и неизползвана сграда със студия на "БТВ медиа груп". Когато първоначално оповестихме информация за сделката, позовавайки се на декларирания материален интерес при вписването й в имотния регистър, оценихме сделката на 24.5 млн. лв. или 13 млн. евро.

След коментари от имотния бранш, че тази цена е нереално висока и че сградата е била предлагана за продажба през агенции за малко над 3 млн. евро, "Капитал" успя да се сдобие с копие от нотариалния акт за продажбата имота. От него става ясно, че реално платената цена е 2.8 млн. евро.

Откъде идва разминаването

Причината е, че за материален интерес при покупко-продажба на имот се приема по-голямото от уговорената цена или данъчната му оценка. Идеята е така да се защити публичният интерес, като местната такса от 2%, както и таксата за вписването (0.1%) и нотариалната такса се изчисляват спрямо материалния интерес - т.е. ако някой сключва сделка на занижени цени с цел избягване на ДДС, поне общината да си събере таксите поне по данъчна оценка. Разбира се, НАП отделно може да започне проверка за такива сделки дали не се укриват данъци и го прави често като назначава свои оценители.

Затова и преди прехвърляне на имот задължително се изготвя данъчна оценка. Това е малко или повече стандартизирана процедура като в общината бълват хиляди такива удостоверения. Сметките стават по формула, разписана в приложение към Закона за местните данъци и такси, която се влияе от множество фактори, но има малко общо с пазарните реалности.

Инфографика

Увеличаване
Обичайно данъчната оценка е по-ниска от нивата, на които се сключват сделки, и затова и материалният интерес се приема за синоним на цена. В конкретния случай данъчната оценка обаче се оказва 25 495 063.10 лв. или около пет пъти над договорената между Пеевски и bTV цена. Затова и това число е вписано като материален интерес и купувачът би трябвало на тази база да е платил и над 500 хил. лв. такса на Столична община. Другото, което става ясно от нотариалния акт е, че сделката явно е била договорена доста по-рано, като още на 22 октомври 2015 г. 280 хил. евро са преведени авансово, а в края на годината непосредствено преди изповядването на сделката са платени останалите 2.52 млн. евро.

Откъде все пак са парите

Така сделката за 2.8 млн. лв. вече изглежда доста по-обикновена и кореспондира по-добре с тази, приключена ден по рано. На 29 декември "Балканска медийна компания" продава свой имот на столичния бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" 161 за 6.85 млн. лв. Или тази сума напълно покрива плащането към "БТВ медиа груп".

Според нотариалния акт при сделката е представена и декларация за произход на пари, където вероятно е вписано именно това. Но ако тази сделка обяснява как парите се озовават в "Балканска медийна компания", те не хвърлят никаква светлина как стигат до депутатското семейство. Купувач на въпросната сграда е "НСН инвестмънт" - една от компаниите, дарени от Кръстева на Пеевски през лятото на 2015 г. и използвана за повечето му покупки в последните шест месеца. В момента той е собственик на 90%, а майка му на 10%, като през дружеството бяха придобити 5% от "Булгартабак холдинг", 18% от "Юрий Гагарин", планира се още и покупката на 50-процентен дял в "Техномаркет" и активите на "Химко". Така голямата въпросителна е откъде се финансира самото "НСН инвестмънт", доколкото при покупката на сградата и при всичките му предишни сделки не се виждат никакви вписани ипотеки, залози и тежести в полза на банка или друга финансова институция.

Другият неразрешен проблем е увеличението на капитала на "НСН инвестмънт" през ноември миналата година с 1 млн. лв. При него Пеевски записва пропорционално своите 900 хил. лв., каквито не фигурират в имуществените му декларации.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

КОЙ?????????

11.02.2016 13:18:19

Анонимен

Този със сигурност не е спестявал от закуски.

11.02.2016 10:43:56

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.