• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Вицепремиерът Янев: Защитихме добре националните интереси по време на изборите

Вицепремиерът Янев: Защитихме добре националните интереси по време на изборите

/КРОСС/ „Защитихме добре нашите национални интереси по време на изборите. Създадохме добра организация, направихме нещата по най-правилния начин и получихме висока оценка за работата си". Това заяви вицепремиерът, отговарящ за организацията на вече изминалите парламентарни избори и министър на отбраната на служебното правителство ген. Стефан Янев по време на лекция пред студенти и преподаватели в УниБИТ.

Той посочи, че намесата на Турция в изборния процес била минимизирана и в същото време са запазени добрите взаимоотношения между двете съседски страни.

"Не може две държави с обща граница да не търсят възможности за общи интереси. Не можеше да се затвори границата с Турция, както искаха някои политически сили. Кой щеше да спечели от това? Никой! Не можехме да допуснем, че държава-членка на Европейския съюз ще затвори своята граница заради исканията на 2000 души, във вреда на бизнеса и на нормалните контакти. Не бива да се поддаваме на емоции".

Така министър Янев обоснова действията на служебното правителство в деня на изборите, когато Патриотите бяха окупирали границата ни с Турция и искаха затваряне на граничните пунктове, заради наплива на български изселници да гласуват в страната ни.

„Тези хора са български граждани, те имат право на глас. Ако затворим границата, какво става с тях?", попита Янев, цитиран от „Епицентър" и подчерта, че правителството си е свършило работата и всичко е било под контрол.

Ген. Стефан Янев беше поканен от ректора на УниБИТ проф.д-р Стоян Денчев да изнесе публична лекция на тема „Национални интереси".

Пред студентите и преподавателите на университета ген. Янев обоснова много подробно и интересно тезата за националните интереси, чиято функция е националната сигурност.
„Светът се променя пред очите ни и ние трябва да правим адекватни изводи как да построим нашата национална сигурност при защита на националните интереси в партньорство с истински и трайни съюзници", посочи военният министър. Динамиката на световните процеси и такава, че нямаме готови решения.

Високопоставеният лектор посочи три отправни точки при формирането на националната стратегия: цел (какво иска да постигне държавата); пътят, по който да го постигне и средствата, чрез които да го направи.

Изхождайки от индивидуалните мотивационни фактори на всеки човек, ген. Янев формулира и трите най-важни за едно общество национални интереси: сигурност, просперитет и справедливост.

„За да върви напред едно общество, то трябва да има концепция за националната сигурност, просперитет, чрез който да успява в икономически план и органи, чрез които да налага справедливост, което означава добре функционираща съдебна система", посочи военният министър.

Той подчерта, че с оглед на новите реалности е необходима ревизия на Стратегията за национална сигурност, писана през 2011 година.

Лекцията на ген. Янев предизвика интерес сред студентите, които го „заляха" с въпроси за националните интереси на САЩ, на Русия, на Южна Корея. Младите питаха за вмешателството на Турция в делата на България, за събитията в Близкия изток, състоянието на българската армия.

На лекцията като гости присъстваха проф.Николай Радулов, Цвета Маркова, а сред студентите и преподавателите на УниБИТ беше и бившият вицепример Цветлин Йовчев.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.