• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Закон срещу троловете в интернет?

Закон срещу троловете в интернет?

/КРОСС/Журналистката и говорител на Външно министерство Бетина Жотева поиска регулации за електронните медии като мярка за справяне с „троловете" в интернет.

„Трябва да има закон за интернет. Трябва да има правила, за да не се стига до това, с което се сблъскваме сега - само негативни коментари. Както имаме закон за радиото и телевизията, така да има и закон за интернет", оказа тя в интервю за бТВ.

Хората, на които им се плаща, за да създават виртуална реалност и да насочват в определени посоки общественото мнение, трябва да носят отговорност, настоя Бетина Жотева.

Това е по-скоро проблем на обществото отколкото проблем само на партиите и ако не се справим с него ще наблюдаваме едно по-голямо разделение в обществото за в бъдеще, смята тя.

Според политолога Татяна Буруджиева всички партии използват „тролове", за да има коментари в определена посока под материалите в интернет. „Става въпрос за чисто манипулативно действие, което е продиктувано от теорията за стадото. Когато човек, симпатизант на дадена партия, чете коментарите и те не му допадат, той си задава въпроса „защо не е като другите". Така се формира у него чувство, че не близо до идеите. След като това продължи известно време, за да остане верен на идеите си, той започва да приема стила", каза тя.

От репортаж по темата стана ясно, че членове на младежкото ГЕРБ са се отчитали за политически коментари в интернет.

Това, за което говорим, е недопустима практика в комуникацията и това в никакъв начин не е добра воля, коментира Татяна Буруджиева.

Татяна Буруджиева обвини медиите, че допринасят за стимулирането на гневни коментари. Самите медии започнахте да цитирате коментари на политици в интернет, но това е лично пространство. Това не трябва да е източник на информация. Ако искате да ми кажете, че политиците казват неща, които не мислят това не е така, заяви тя.

Трябва всички партии да се съберем и да заявим, че практиките с използването на платени и политически коментари в интернет е една недобра практика и тя трябва да бъде прекратена. Нека всички последват примера на Радан Кънев, който призна, че ДСБ преди време са използвали и са заплащали по 10000 лева за коментари в интернет и който призна, че това е било грешка, каза от своя страна Антоний Тренчев, депутат от Реформаторския блок. Той добави, че ще се срещне с колегата си от младежката организация на ГЕРБ, който също е депутат в Народно събрание и заедно, както и с други колеги депутати ще разискват какви промени да бъдат приети, за да бъдат прекратени тези недобри практики.

Троловете в интернет трябва да се ограничат законово, категоричен бе и Тренчев.

Не може, докато ЕК обявява за свой приоритет дигиталната икономика, у нас да се принизява интернет в платформа за тролове, каза Тренчев и съобщи, че по време на делегацията на Народното събрание в ПАСЕ, която предстои той да ръководи, ще проведе срещи с представители на Британския парламент, за да се обсъдят законовите мерки, които те предлагат против интернет троловете, за да си види кои от мерките са приложими и у нас.

Тренчев бе категоричен, че като човека, отговарял в „Движение България на гражданите" за интернет-комуникацията, от ДБГ никога не са ползвани такива услуги. Аз лично предпочитам да изляза със собственото си име и да си кажа мнението открито, както и правя, а не да се представям за някой, който не съм, подчерта Тренчев.

Той съобщи, че е запознат с тарифи за от 2 до 7 лева на коментар от различни компании за т.нар. управление на интернет репутацията и обяви подобни практики за крайно недопустими за политически партии, независимо от коя част на спектъра са.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Абе тая жотева що не си ...... майката. Ето на това се вика цензура, ама това си е чисто "еврогейска ценност". Все повече и повече наакванията на нашите политици и тяхната прислуга започват да се множат. То бива фашизъм ама чак толкова май идва в повече. Она че ми кае кой че кара влака кой ще опъва свирката.

02.04.2015 17:42:17

Орлин

Хората, на които ”им се плаща” да насочват общвственото мнение... Стига сте ни насочвали! Насочвайте мнението на неграмотните си ТВ зрители. Никой не ви дава право да санкционирате негативните коментари. В повечетослучаи те са плод на негативната българска реалност, за която вие, политици и журналисти, носите отговорност! Никога няма да успеете да цензурирате мрежата - скоро тя ще ви направи излишни.

02.04.2015 12:22:47

Айде стига бе!

Ха, ха, ха .... Че кой се влияе от коментарите на троловете, има ли поне един човек който да си е променил политическите виждания в резултат на троловски коментари. Даже постигат обратен ефект.

02.04.2015 11:15:34

Анонимен

Боже каква наглост ,гьонсуратлък имат в излишък тез рИформаджии.

02.04.2015 10:19:18

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.