• 24 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8019
  •  GBP / BGN 2.2963
  •  CHF / BGN 1.9742
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

ЕС прие спорни правила за интернет неутралност

ЕС прие спорни правила за интернет неутралност

/КРОСС/ Европейският съюз прие спорни правила за интернет неутралност, които оставят множество вратички за създаването на „високоскоростни ленти" за интернет достъп. Именно тези разделения се смятат за големия риск за неутралността на глобалната мрежа и са критикувани от много технологични компании.

Първоначално се очакваше, че парламентът ще приеме правила, които не позволят създаването на подобни услуги и ще бранят класическата концепция за интернет неутралност. Обновените правила са аргументирани с идеята, че ще създадат интернет без дискриминация.

Законът разрешава създаването на „специализирани услуги", които да се ползват с приоритетен високоскоростен достъп. Освен това разрешава на интернет доставчиците да предлагат услуги с „нулев рейтинг", т.е. да не отчитат генерирания трафик при използването на услугата. Основната критика към тези нововъведения е, че ще позволят на големите компании да дават приоритет над дадени услуги за сметка на други. Теоретичен пример: Мобилен оператор да разреши неограничено използване на определена услуга за стрийминг на музика, за сметна на останалите, които ще продължават да „вземат" от месечния трафик.

Според поддръжниците на закона приоритетните трасета са предвидени да се използват за учени, медицина, самоуправляващи се автомобили и други подобни ключови технологии. Според критиците обаче законът е доста широко формулиран и ще позволи на големите фирми да си плащат за приоритетен достъп, съобщава онлайн изданието The Verge.

Друга новост е разрешаването на интернет доставчиците да ускоряват или забавят скоростта в зависимост от типа на информация. Например стриймингът на видео може да получи по-добра скорост от сърфирането в социални мрежи. Доставчиците ще имат право и да ускоряват скоростта на базата на пиковото потребление.

„Отворената структура направи интернет успешен и източник на ръст и иновации. Разрешаването на доставчиците на дискриминират определен трафик не само създава двуетажен интернет, но и намалява стимулите за доставчиците да увеличават капацитета си", коментира Джулия Реда от Европейската партия на интернет пиратите. Тя допълва, че приетият закон е неспазено обещание за гарантирането на интернет неутралността.

Според Реджо Зенгер от организацията Bits of Freedom законът има и добри страни. Той ще гарантира в много държави-членки, че все пак ще има някаква неутралност на интернет и правила. За други държави ще е стъпка назад, заради вратичките които създава. Такъв пример е Холандия, коментира Зенгер. Затова според него законът е добра основа, но задължително трябва да бъде доработен и вратичките да бъдат затворени.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.