• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Преглед на печата

Преглед на печата

/КРОСС/ "България има три седмици да спаси 600 милиона евро от Европейския съюз", съобщава на първа страница вестник Сега. Според премиера Борисов, страната ни е вицешампион по усвояване на еврофондове, според Европейската комисия сме на 22-ро място от 28 възможни. Драстичното разминаване се дължи на отчитането на различни периоди. В Брюксел разглеждат целия програмен период 2007-2013 година, а не отделните мандати на управлявалите през годините, уточнява изданието. "Държавното управление боледува от култ към еврофондовете и от страх от реформи", коментира във вестник "Сега" икономистът Юлиян Войнов.

"Европа няма да ни реже фондовете", пише във водещото си заглавие Стандарт. Изданието цитира заместник-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева, която е успокоила, че обещаните на Турция пари за борба с мигрантите няма да са за наша сметка. България ще получи 2 милиарда евро от Европейския съюз догодина, е казала още Георгиева, на дискусия за бизнеса и властта, организирана от вестника и работодателски организации.

В интервю за Стандарт министърът на икономиката Божидар Лукарски заявява, че държавата насърчава инвестициите в районите с висока безработица. Той прогнозира, че през следващите две години износът ще подпомогне пазара на труда.

"Хемус" се превръща в най-скъпата магистрала, пише Капитал дейли. Строежът на 60 километра от нея ще излезе рекордно скъп, заради това, че кандидатстващите компании искат от държавата 800 милиона лева без ДДС, двойно повече от очакваното. Големите разлики между проектните и прогнозните цени идват вероятно заради стари оценки, сложния профил на участъците, краткия срок за изпълнение.

Схеми за измама с европроекти са разкрити в Благоевградско, пише Земя. Директорът на фонд "Земеделие" Румен Порожанов е съобщил за източване на програма "Млад фермер" с проекти за несъществуващи стопанства за развъждане на зайци. Порожанов е обещал, че измамите ще бъдат предадени на прокуратурата.

"Фирми без скелета санират блокове", предупреждава Дума. Вестникът цитира министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, която съобщила, че има риск част от сградите, които се санират с европари, да не бъдат завършени заради некачествената работа на изпълнителите.

Еврокомисарят по заетостта Мариан Тейсен казва в интервю за 24 часа: "Бежанците са ни нужни, за да се справим със застаряването". Трябва да привличаме професионалисти, от които се нуждаем, подчертава тя. Бежанците определено могат да ни помогнат, трябва да ги включим в нашите общества и в нашия пазар на труда, допълва еврокомисар Тейсен. Тя беше в София миналата седмица, на  годишната среща на министрите на труда и заетостта на страните-членки по линията на Евро-Азиатския диалог.

Телеграф пише: "Левът стигна паунда в интернет продажбите. Става дума за новата монета от два лева, която се е търгувала за приблизителния вчерашен курс на БНБ за британската лира.

Новинар цитира министъра на енергетиката Теменужка Петкова, която съобщи вчера, че на енергийната борса ще се търгува и природен газ. Предвижда се догодина да е готова интерконекторната връзка за газ с Румъния, заяви още Пекова.

"Манастири си докарват милиони от билетчета", пише Монитор. Рилският манастир има приходи от 640 хиляди лева от посетителите в музея. Бачковският манастир е имал два милиона посетители за една година.

"Убийството в Девня върви към потулване", е водещото заглавие на Труд. Целият град е на бунт срещу бездействието на полицията, пише в репортажа. Гневни граждани блокираха две шосета и искат справедлив процес за разстрела на 23-годишен мъж.  Арестуван е 33-годишен мъж, един от шестимата нападатели.

24 часа избира криминалния инцидент снощи в София за водещо заглавие: "Стрелба до мол в София заради дрога". В най-оживения час, на най-оживеното кръстовище, двама бяха улучени в краката при стрелба, нападателят е задържан, допълва вестникът.

Председателят на асоциация "Активни потребители" - Богомил Николов, съветва в интервю за Монитор: "Не купувайте подаръци с кредити, може да е уловка. Златното правило е, че заемът е за вложение, а не за консумация." И още: "Не обръщайте внимание на процента на намалението, а сравнете цените".

Консултантът Красен Станчев коментира в интервю за Труд, че трябва да има по-бързо увеличаване на бюджета за отбрана и успокоява, че страната ни не е най-бедната в Европейския съюз, нито в света, защото, казва той, 80 на сто от страните по света са по-бедни от България.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.