• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Тежка катастрофа с автобус в Искърското дефиле, 16 загинали (обновена)

Тежка катастрофа с автобус в Искърското дефиле, 16 загинали (обновена)

/КРОСС/ Автобус с пътници, тръгнали на екскурзия от Божурище към манастира "Седемте престола", се преобърна в Искърското дефиле.

Сигнал за тежкия инцидент е получен към 17.10 ч. Произшествието е станало в района между Лесков дол и Своге, на около 2 км преди града, посока от София, съобщават от МВР. На мястото веднага са изпратени екипи на полицията, Спешна помощ и пожарната.

Потвърдена е смъртта на 16 души. Броят на жертвите съобщи говорителят на Центъра за Спешна медицинска помощ-София Катя Сунгарска. 13 души са починали на място. Други трима пострадали са починали в линейките.

27 души са ранените. Според информацията до момента автобусът е бил пълен и се е обърнал по таван. Екип на Спешна помощ транспортира към „Пирогов" 40-годишна жена в изключително тежко състояние, поясни Сунгарска. Екип транспортира към спешния институт и 73-годишна жена с тежка политравма. Друг екип транспортира към столицата още трима пострадали.

Според полицията автобусът е излязъл извън пътното платно, преобърнал се е и е паднал на площадка под нивото на пътя. По първоначална информация превозното средство е помело четири автомобила по пътя си, а преди това е бил обхванат от пламъци.

От различни населени места към мястото на инцидента са изпратени 21 линейки. Операцията по спасяването на пътници продължава. За линейките са осигурени бързи коридори.

Ранените се транспортират към Военномедицинска академия (ВМА), Пирогов и болница "Св. Анна" в София.15-те загинали при катастрофата са от Световрачане, твърди 24 часа. Всички, с изключение на едно момче, са пенсионери. На мястото на трагедията са вътрешния министър Валентин Радев и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Участъкът на инцидента временно е затворен за движение. Трафикът се спира от патрули на Пътна полиция откъм Нови Искър и Ребърково.

Автобусът, катастрофирал край Своге, е на фирма „Мобилус - 5" ООД от Божурище. Зад волана при инцидента е бил собственикът на компанията Григор Григоров - на 62 години, с 20-годишен стаж. Той е оцелял и е в болница.Фирмата е извършвала така наречения „случаен превоз" и е с валиден лиценз до 2027 г., съобщават от Министерство на транспорта.

„Мобилус - 5" ООД е регистрирана през 2001 г., а през май миналата година е минала през комплексна проверка, при която не са открити никакви нарушения.

По време на инцидента, според синоптиците на NOVA, в района с остри завои е валял силен дъжд.

Държавният глава Румен Радев изрази съболезнования към семействата и близките на загиналите. Във връзка с трагичния инцидент президентът отменя участието си в тържествената заря-проверка тази вечер в Габрово по случай отбелязването на 141 години от Шипченската епопея.

„Горещ" телефон за връзка на близките на пострадалите при тежкия пътен инцидент край Своге е отворен в ОДМВР-София.
На 02 982 50 39 роднини на пострадалите могат да потърсят информация за настанените в столичните болници за оказване на медицинска помощ.

 

Снимка: btvnovinite.bg

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.