• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Президентът: Трябва да преодолеем бездната между нас и нашите съюзници по отношение на въоръжените сили

Президентът: Трябва да преодолеем бездната между нас и нашите съюзници по отношение на въоръжените сили

/КРОСС/ Проектите за модернизация на армията трябва да бъдат така обвързани и да имат ясни и стойностни програми за индустриално сътрудничество. Това каза президентът Румен Радев по време на дискусията „Заедно в сигурността. Ролята на България в общата европейска отбрана", предава „Фокус". Президентът посочи, че България трябва да покаже, че може да генерира военни способности.

„Трябва да бъдем лидер в дадения ни шанс на европредседателство, точно да поставяме реалните проблеми в европейския дневен ред", заяви държавният глава.

Радев открои няколко проблема: „Първият е нашето собствено отношение към проблемите на сигурността. Какви са посланията, които излъчваме? Дали ще инвестираме в нашата сигурност, за да гарантираме собствения си суверенитет, дали ще инвестираме в собствената си сигурност, защото така искат или налагат нашите съюзници и партньори, или ще инвестираме в собствен отбранителен капацитет, за да задоволим исканията на шепа военни? Много ясно трябва да уточним нашите послания, защото те отекват извън България.

На второ място трябва да преодолеем категоричното изоставане в процесите за модернизация на въоръжените сили - технологичната бездна между нас и нашите съюзници", каза Радев.

Според него огромният проблем пред държавното ръководство е как точно да се разпределят средствата. Президентът посочи, че трябва да се прецени какъв е пътят на новата техника, какви ресурси са нужди и едва тогава да се реши въпросът с ремонтите на старата.

„Това е огромният проблем и пред държавното ръководство - как точно да разпределя средствата... Крещяща е нуждата нашите въоръжени сили да продължат да водят бойна подготовка. Това означава, че ние трябва да инвестираме в ремонта на техника, на която не е отделяно внимание в продължение на десетки години и която е пред разкапване. От друга страна, ако инвестираме там, ресурсите са ограничени, няма да останат ресурси за нова техника, която реално дава съвместимост и нови способности. Това наистина е една много сериозна дилема. Трябва на първо място да преценим какъв ще бъде пътят за новата техника, какви ресурси са нужни, какви способности постигаме и едва тогава да решим проблема с ремонтите на старата.

По отношение на военно-промишлените комплекси, държавният глава поясни, че ръстът там е базиран на технологии на производство на стрелково въоръжение и боеприпаси от съветско време.

„Ако конфликтите затихнат, съответно ще затихне и нашият обем на производство, защото нямаме внедрени нови технологии. Това е проблем, по който трябва да работим много активно", заяви той.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Другарю Президент, като бивш летец би трябвало да знаете, че самолетът има 2 части - летателна и бойна. МИГ-29 е копие на ударната изтребителна мощ на САЩ Ф-15, самолет, който американците не продаваха до пристигането на Ф-35. Така, летателната част сигурно е по-добра от Ф-16, а може би и от други кандидати. Защо никой не говори за подмяна на бойното оборудване (радар, информатика и т.н)., както направиха поляците, а само дъвчат за ремонти. Защо?

16.10.2017 20:44:02

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.