• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Фондът за компенсиране на инвеститорите готов да плаща за КТБ

Фондът за компенсиране на инвеститорите готов да плаща за КТБ

/КРОСС/ Фондът за компенсиране на инвеститорите в ценни книжа е готов да изплаща при нужда пари на клиенти от Корпоративна търговска банка (КТБ), които са използвали услугите на банката като инвестиционен посредник.
Възможно е изобщо да не се стигне до нужда от изплащане на средства, ако всички акции, притежание на клиенти на КТБ, са пазени добросъвестно и продължават да се съхраняват в техните подсметки, съобщава "Капитал Daily".
Фондът за инвеститорите не обезщетява акционери, а лица, които са използвали банката за посредник.
Председателят на фонда Милети Младенов обясни, че евентуално плащане ще има само ако банката не е в състояние да върне книжата на клиентите си. Допреди няколко месеца освен като банка КТБ предлагаше услуги и като инвестиционен посредник - за покупка и продажба на ценни книжа, увеличения на капитала и т.н. След като лицензът й беше отнет от БНБ, тя автоматично губи и разрешителното си за посредник.
Максималната сума за компенсиране е доста по-ниска от тази на депозитите - до 40 хил. лв. на клиент. По данни от фонда към края на октомври общо натрупаните пари в него са 11.85 млн. лв., в които влизат встъпителните и годишните вноски, направени от инвестиционните посредници.
Според Младенов засега косвените индикации са, че такива проблеми вероятно няма да има.
В случай че някой от клиентите на КТБ е имал парични средства, а не ценни книжа, компенсация трябва да изплаща Фондът за гарантиране на влоговете в банките, уточни Младенов. Той разказа, че все още не знаят дали има инвеститори с проблеми, а информация за това трябва да им подадат квесторите или синдиците до месец след отнемането на лиценза на банката.
За да получат парите си, инвеститорите трябва да подадат заявление до фонда, срокът за което е една година - до 27 ноември 2015 г. Стойността на активите се оценява към деня на отнемането на лиценза.
Компенсация по закон не могат да получават акционери с над 5 на сто, техни роднини, държавни и общински ведомства и др.
КТБ работеше като инвестиционен посредник през годините, но предимно за големи сделки.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.