• 07 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Звезда избухна, оцеля и експлодира отново след 60 години

Звезда избухна, оцеля и експлодира отново след 60 години

/КРОСС/ Международен екип астрономи, ръководен от Университета в Карнеги (САЩ), откри звезда, която избухва няколко пъти в продължение на 60 години, съобщи space.com.

Проучването, публикувано в Nature, противоречи на текущите идеи за края на живота на звездите.

През септември 2014 г. екипът астрономи от групата Palomar Transient Factory откри на небето нов взрив на iPTF14hls. Светлината, отделена от събитието е анализирана за скорост и химичен състав на материала, изхвърлен по време на избухването.

Анализът показва, че това е свръхнова тип II-Р и в този случай нямаше нищо странно, докато няколко месеца по-късно свръхновата стана по-ярка. В продължение на две години iPTF14hls става по-ярка на пет пъти, което е необичайно за свръхновите, които изчезват обикновено за около 100 дни.

Свръхновите тип II-Р обикновено остават ярки за около 100 дни. Но iPTF14hls запазва яркостта си повече от 600 дни! Освен това архивните данни показват експлозия на същото място през 1954 г. Оказа се, че тази звезда е избухвала преди повече от половин век, оцеляла и експлодирала отново през 2014 г.

Инструментът SED Machine, конструиран от Ник Конидарис (Nick Konidaris) и колегите му от Калифорнийския технологичен институт е от ключово значение за анализа на светлина от iPTF14hls, която потъмнява и изсветлява най-малко пет пъти за две години. "SED Machine" е в състояние бързо да класифицира свръхновите и други краткотрайни астрономически събития.

Звездните взривове разказват на астрономите за произхода на по-голямата част от материала, който съставя Вселената. Експлозия на свръхнова дори може да предизвика създаването на звезда, подобна на нашата.

"Класифицирането на краткосрочните небесни явления е невероятно трудно. Ето защо изградихме SED Machine. Но не очаквах, че това ще помогне да се анализира експлозията на толкова странна звезда като звездата-зомби", - разказва Ник Конидарис, водещ автор на проучването от Университета Карнеги.

Учените ще продължат да наблюдават iPTF14hls и да търсят подобни експлозии с надеждата да разкрият тайната на оцеляването на такива космически обекти.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.