• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Ирак планира драстичен скок на износа на петрол

Ирак планира драстичен скок на износа на петрол

/КРОСС/ Ирак възнамерява да увеличи дневните пратки на суров петрол за износ с 26%, или 800 хиляди барела, съобщава РБК, позовавайки се на цитиран от Bloomberg график на доставките за следващия месец.

За сравнение, това е повече, отколкото предлага на пазара Катар и много повече от ръста на добива на ОПЕК през миналия месец, който е 18 хиляди барела на денонощие. Плановете за доставка не се осъществяват винаги, което означава, че Ирак може да не успее да продаде планираното ново количество.

На редовната среща на петролния картел, планирана за 5 юни се очаква участниците в него да оставят общата квота за добив на настоящите си нива от 30 милиона барела на денонощие. РБК отбелязва, че квотата е ориентировъчна, тъй като страните в момента добиват повече - 30,84 милиона барела, а ако Ирак увеличи доставките, това число може да се увеличи още.

През април Багдад е изнесъл почти 3,1 милиона барела на денонощие, което е рекорд за страната. 90% от продукцията й е за експорт. В момента Ирак увеличава износа по две направления - от шиитския Юг, където работят фирми като BP и Royal Dutch Shell, и от Иракски Кюрдистан, чието правителството миналата година се споразумя с Багдад да изнася продукцията си самостоятелно.

Миналата година Ирак добиваше по средно 3,3 милиона барела на денонощие, което по данни на Bloomberg e най-високото равнище от 1979 г. насам. До 2018 г. страната иска да достигне до 6 милиона барела.

Нежеланието на ОПЕК да свие квотата е заради настъпването на пазара на американското шистово производство и цели да направи добива им нерентабилен. Забавяне на добива от шисти картелът установи още през февруари, а според Международната агенция по енергетика стратегията на ОПЕК е успешна, но борбата за пазарен дял със страните извън картела едва е започнала.

Новината за плановете на Ирак да увеличи експортния си обем се отрази на световния пазар, като бенчмарковият сорт Brent поевтиня до 63,73 долара за барел, а американският стандарт WTI - до 58,21 долара.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.