• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Иракският посланик: ИДИЛ е опасност за всички

Иракският посланик: ИДИЛ е опасност за всички

/КРОСС/ Интервю с иракския посланик у нас Асад ал Самарай на Георги Милков за 24 часа.

- Г-н посланик, появиха се информации, че бойците на организацията "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) са постигнали част от военните си победи за т.нар. халифат с помощта на българско оръжие. Възможно ли е тази организация наистина да разполага с българско въоръжение?

- Не мога да потвърдя подобен факт. Засега няма и никакво потвърждение от официален иракски източник, че ИДИЛ разполага с българско оръжие. Аз също видях тези информации в българските медии. Оръжието на ИДИЛ е от различни страни и идва посредством различни източници. Но аз ви уверявам, че всяка сделка с оръжие, която е била сключена между Ирак и България като официални страни, е на базата на много стриктна документация, която е проверена многократно на всички възможни нива.

Едва след като контролните органи и власти са установили законността и верността на документацията, тогава е положен окончателният щемпел за всяка една сделка.

- Тогава как ИДИЛ биха се сдобили с български оръжия? Чрез трета страна, неясен посредник или чрез превземането на казарми и военни складове, в които може да е имало българско оръжие, законно закупено за нуждите на иракската армия?

- И едното, и другото е възможно.

- А как стои въпросът с официалния оръжеен бизнес между България и Ирак. Има ли според вас добро бъдеще в това сътрудничество?

- Не мога да ви дам точни справки по този въпрос по обективни причини. Става дума за конфиденциални отношения на правителствено ниво.

- Питам ви най-общо.

- Откакто съм посланик в България, вече 14 месеца, бяха сключени различни сделки. Имаше доставки за иракската армия и интерес от наша страна за купуването на отделни съоръжения. Това, което е характерно за България в този вид бизнес, е, че доставките се извършват много бързо. Освен че е точен партньор, България предлага и конкурентни цени, освен това географски е близо до нас и е повече от приятелска страна. Имаме стари връзки, изградени и изпитани през годините. Всички тези компоненти правят България предпочитан партньор.

През последните месеци се засили обменът на стоки, не само със специално предназначение, но и на нормалния търговски поток. Четирима иракски министри посетиха България за малко повече от година. Продължава работата по едно споразумение между транспортните министерства на двете страни да бъде открита въздушна линия между Ирак и България. Активизирахме едно друго споразумение за сухопътен транспорт. Преди 3-4 месеца имаше и двустранен бизнесфорум.

- България наскоро изпрати и търговски представител в Ирак.

- Да, и това е едно добро решение. Ще ви кажа, че работим по много и най-различни проекти. Включително и по един проект за защита на нефтопроводите от терористични атаки.

- Какво общо има България с това?

- България има едно лицензирано откритие за защита на тръбите. Запознах се с този факт при посещението си в Българската академия на науките и видях с очите си как благодарение на българските специалисти нефтопроводите могат да получат добра защита. Тази идея много ми хареса и предложих на иракското правителство да се възползваме. Откритието наистина е добро и властите в Ирак приеха идеята с интерес.

- Тази новина идва в момент, в който различни световни медии съобщават, че ИДИЛ контролира повече от 200 км от нефтопровода Киркук-Джейхан.

- Не мисля, че тази групировка контролира такава територия. Те са концентрирани в Мосул и в някои селища в Северен Ирак, но превземането на язовира е най-големият им успех, след което военната им мощ ще намалява и постепенно ще бъдат изтласкани. Защото от всички страни са атакувани. И тези атаки са не само военни, но и интелектуални. Онзи ден главният мюфтия на Саудитска Арабия заклейми ИДИЛ и "Ал Кайда" като най-големите врагове на исляма. Това ще доведе до голяма промяна в представите на всички онези младежи, които бяха заблудени, че подобни организации са праведни следовници и поборници за исляма.

- Възванието на мюфтията на Саудитска Арабия може да се окаже дори по-ефикасно от ограничените американски въздушни удари.

- Да, възможно е наистина. Всички тези действия на различни фактори определено ще ограничат възхода на ИДИЛ, финансовото им обезпечаване, доставките на оръжия и т.н. Особено след като се разбра за престъпленията, които извършват. Едва ли вече някой е заблуден относно тяхната истинска същност.

- Помага ли ви като на иракски посланик в България фактът, че представителят на ООН за Ирак е българин? Как работите с г-н Николай Младенов?

- Преди да замине за Ирак, г-н Младенов ме посети и аз му дадох пълната картина на случващото се в Ирак. Той самият познава много хора в Ирак и има добри позиции там. Мисля, че постигна много повече от предишния представител на ООН.

- Какви са последните новини от Ирак?

- Според мен Ирак в момента преживява нов преходен период, който се изразява в съгласието между различни политически сили. Това доведе до избора на нов председател на парламента, нов президент и даването на мандат на нов министър-председател. Това се случи именно благодарение на подкрепата вътре в страната, както и тази в района и в международен план. Постигането на такова вътрешно съгласие е рядко явление за Ирак, но е факт в момента и ще помогне в съставянето на ново правителство.

- Доколко ситуацията с настъплението на ИДИЛ и т.нар. халифат спомогна за намиране на това съгласие?

- Безспорно това бе важен момент. Защото ИДИЛ е опасност за всички. Тази група освен за политическия процес в Ирак е заплаха и за самото иракско общество като цяло. Без значение дали си шиит или сунит, мюсюлманин или християнин, тази групировка е опасност за всички. Затова и последното решение на Съвета за сигурност на ООН срещу ИДИЛ е допълнителна помощ в процеса на търсене на решение срещу тази грозна опасност.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Що го обесихте онзи абдал Садам? Сега ще ви бесят вас.

22.08.2014 16:19:15

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.