• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Ирак е новото буре с барут за петролните пазари

Ирак е новото буре с барут за петролните пазари

/КРОСС/ Изминаха близо 2 седмици от началото на масовите протести в Южен Ирак. Впоследствие протестите прераснаха в бунтове, като бяха убити и ранени десетки граждани.

Общественото недоволство срещу високата безработица, корупцията по високите етажи на властта и намесата на Иран във вътрешните работи на Ирак доведоха до създаването на мащабно движение, което може да се отрази върху глобалните петролни пазари.

Новата опасност се появява месец след нападенията срещу ключов нефтопреработвателен комплекс на Saudi Aramco, пише Елън Уалд в свой анализ за Bloomberg.

Южен Ирак е дом на голяма част от петролната индустрия на страната, а протестите се пренесоха и в град Басра, където хиляди се включиха в демонстрациите.

Ситуацията там е изключително променлива, тъй като градът е отговорен за по-голямата част от износа на петрол от Ирак. Към момента силите за сигурност на Багдад отвръщат със смъртоносни действия срещу протестите.

Поради преобладаващите антиирански настроения на протестите ситуацията може да се влоши, тъй като милиони иранци се подготвят за ежегодното поклонение в град Кербала, който се намира в южната част на Ирак.

Петролната индустрия в Ирак вдъхва живот на правителството и е важна част от глобалната верига на доставки. Ето защо всяко сътресение би имало по-широк ефект.

Пристанището в Басра е изнасяло 3.5 млн. барела петрол на ден през септември, показват изчисления на TankerTrackers.com. Това представлява 90% от целия износ на страната, която е вторият по големина производител на петрол в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

Този износ генерира 213 млн. долара на ден за Ирак, без които правителството едва ли ще може да функционира.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.