• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Държавният секретар на САЩ направи неочаквано посещение в Ирак

Държавният секретар на САЩ направи неочаквано посещение в Ирак

/КРОСС/ Държавният секретар на Съединените щати Майк Помпео пристигна в Ирак. Посещението му не беше обявено предварително.

След визитата си в Йордания държавният секретар на САЩ Майк Помпео направи необявено посещение в Ирак, където се срещна с американски военнослужещи и иракски лидери, за да ги успокои за готвеното изтегляне на САЩ от Сирия и да предупреди, че Иран остава заплаха за регионалната сигурност, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

САЩ съобщиха официално за това посещение едва след като Помпео напусна Ирак. Преди две седмици президентът Тръмп предизвика критики в Ирак, след като посети разположени в тази страна американски войници, но не се срещна с никой представител на иракското държавно ръководство.

Помпео освен с американски войници се срещна в Ирак и с президента Бархам Салих, премиера Адел Абдел Махди, външния министър Мохамед Али ал Хаким и председателя на парламента Мохамед ал Халбузи.


На срещата си с премиера Абдел Махди Помпео е подчертал ангажимента на САЩ за суверенитета на Ирак и е обсъдил неотдавнашните победи над "Ислямска държава" в Сирия и продължаването на сътрудничеството на САЩ с иракските сили за сигурност, се казва в изявление на Държавния департамент, цитирано от Ройтерс.

Друга обсъдена тема е била подкрепата на САЩ за иракската енергийна независимост. Ирак е силно зависим от доставките на ирански газ. След изненадващото съобщение на Тръмп през декември, че ще изтегли войските на САЩ от Сирия, администрацията му се старае да успокои регионалните и западните съюзници, които вече са объркани от понякога неразбираемата стратегия на американския президент за Близкия изток, отбелязва АФП.

Въпросът за присъствието на САЩ в Сирия е особено важен за Ирак, който дели с нея стотици километри граница в пустинни райони, които са подходящи за установяване на джихадистки групировки. Това е вторият ден от обиколката на Помпео в региона. Освен Йордания и Ирак тя включва Египет, Бахрейн, Катар, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия, Кувейт и Оман.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.