• 15 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Саудитска Арабия скъса дипломатическите си отношения с Иран

Саудитска Арабия скъса дипломатическите си отношения с Иран

/КРОСС/Саудитска Арабия скъса дипломатическите отношения с Иран. Персоналът на посолството в Техеран вече е напуснал страната. Това стана, след като Иран реагира остро на екзекуцията на видния шиитски духовник Нимр Ал Нимр, а демонстранти подпалиха саудитското посолство в Техеран.

Саудитският външен министър Адел ибн Ахмед ал Джубейр нарече случилото се крещящо нарушение на всички международни конвенции и обвини иранските власти, че не са направили нищо, за да предотвратят нападението. По думите на министъра Рияд няма да позволи на шиитски Иран да подкопава сигурността на сунитското кралство. В отговор Иран нарече решението на Саудитска Арабия да скъса дипломатическите отношения безразсъдно и нерационално.

САЩ призоваха лидерите в Близкия изток да вземат мерки за успокояване на напрежението. Говорителят на Държавния департамент Джон Кърби е изразил опасения, че екзекуцията на шиитския духовник може да изостри напреженията на верска основа.

В коментар в профила си във "Фейсбук", Константин Косачов, оглавяващ външнополитическата комисия в горната камара на руския парламент, обвинява Съединените щати, че заемат неконструктивна позиция, тъй като прикриват лоялни към тях режими и демонизират нелоялните.

Върховният комисар на ООН за човешките права - Зейд Раад ал Хусейн, призова в декларация властите в Саудитска Арабия да въведат мораториум върху смъртните наказания, както и да работят заедно с ООН и други партньори над алтернативни стратегии в борбата с тероризма.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.