• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

В Техеран бяха обсъдени възможните доставки на ирански газ за България

В Техеран бяха обсъдени възможните доставки на ирански газ за България

/КРОСС/ Възможностите за алтернативни доставки на природен газ от Иран у нас и изграждането на газовия хъб Балкан" край Варна са били обсъдени от зам.-министъра на енергетиката Жечо Станков и иранския му колега Хушанг Фаллахтиан в рамките на провежданата в Техеран сесия на българо-иранска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, която приключва в сряда.

Договорено е било възобновяването на работата на комисиите по енергетика и природен газ между двете страни. Двамата зам.-министри са изразили готовност за насърчаване сътрудничеството между електросистемните се оператори и в областта на хидроенергетиката. Проявен е бил двустванен интерес за развитие на сътрудничеството и в газовия и нефтения отрасъл. Иран счита България за добър партньор, който може да отвори вратата за иранската продукция към европейските енергийни пазари. Обсъдени бяха възможностите и за обмяна на опит между българските и иранските компании в нефтохимичната индустрия, както и да взаимно участие в търговете за проектиране, строителство и доставка на оборудване в енергийната сфера на двете страни, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Станков е изразил и готовност за споделяне на опита на АЕЦ Козлодуй" за подпомагане на безопасната експлоатация на иранската атомна електроцентрала.

В рамките на смесената комисия зам.-министърът на икономиката Любен Петров е уверил Хосейн Есфахбоди, заместник-министър на промишлеността, мините и търговията на Иран и управляващ директор на Компанията за международни панаири на Иран, че правителството на България полага усилия за нормализиране на финансовото и банковото сътрудничество между двете страни.

По думите на Петров с отмяната на ограничителните мерки срещу Иран се създават условия за пълно използване на потенциала на двустранните връзки, особено в сферата на взаимната търговия и разширяване на сътрудничеството между ЕС и Иран.

От своя страна Есфахбоди подчертал традиционно доброто сътрудничество с българското посолство в Техеран и заявил, че Компанията за международни панаири на Иран е готова да предостави на реципрочен принцип безплатни изложбени площи на панаирните изложения в Иран.

Създаването на Ирано-българска търговска камара в Техеран обсъдиха заместник-министър Любен Петров и д-р Мохаммад Хазай, заместник-министър на икономическите въпроси и финансите и председател на Организацията за инвестиции, икономическа и техническа помощ. Налице са редица благоприятни фактори и неизползван потенциал за сътрудничество в търговско-икономическата област. Географската близост, добре развитите транспортни връзки, членството на България в ЕС създава нови параметри за реализиране на това сътрудничество, заяви заместник-министър Петров. Той допълни, че България разглежда развитието на търговско-икономическите отношения с Ислямска република Иран като възможност за разпространяване и налагане на български стоки на пазарите на съседните на Иран страни, като от сме готови да съдействаме за навлизане на ирански стоки на пазара на ЕС. Пред иранския си домакин заместник-министърът на икономиката подчерта, че българското правителство ще полага усилия за нормализиране на финансовото и банковото сътрудничество между България и Иран, свързано с отварянето на банковите системи, както и възможността двете държави да гарантират търговския стокообмен чрез различни платежни инструменти. Заместник-министър Любен Петров и иранският заместник-министър изразиха увереност по готовността на страните си за съвместна работа по развитието на нов транспортен коридор Черно море - Персийски залив, от България през Армения, Азербайджан и Грузия до Иран. Д-р Мохаммад Хазай сподели своето задоволство от осъществените множество полезни контакти между фирмите по време на проведения Българо-ирански бизнес-форум Той акцентира върху добрите политически отношения между двете страни и изказа желанието на иранското правителство да възстанови нивото на развитие на търговско-икономическите отношения с държави като България от времето преди въвеждането на санкциите към страната. Иранският заместник-министър каза в заключение, че България може да разглежда Иран като логистична точка за българския бизнес към съседни трети страни. Двамата заместник-министри изразиха задоволство от работата на 18 Сесия на Смесената междуправителствена българо-иранска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Заместник-министър Любен Петров отправи покана към иранския си колега да посети България с бизнес-делегация и предложи провеждането на икономически форум между двете страни.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Тия български идиоти защо не проверят поне от кумова срама какви са били икономическите отношения между България и Иран до 1989 г.?! Вечните откриватели на топлата вода!

31.03.2016 16:07:48

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.