• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Иранският президент нарече санкциите на САЩ икономически тероризъм

Иранският президент нарече санкциите на САЩ икономически тероризъм

/КРОСС/ "Икономическият тероризъм означава създаването на ужас в една страна, и на страх в други страни, които имат намерение да инвестират", подчерта президентът на провеждана в Техеран шестстранна среща на председателите на парламентите на Афганистан, Иран, Китай, Пакистан, Русия и Турция, предаде Франс прес.

Рохани подчерта, че Техеран е изправен пред нападение в глобален мащаб, което не само заплашва независимостта и идентичността на Иран, а и се опитва да подкопае дългосрочните му отношения с други страни. Рохани предупреди, че ако наложените санкции отслабят способността на Иран да се справя с тях, към Запада ще се насочи "потоп" от наркотици, бежанци и атентати, предаде Ройтерс.

"Предупреждавам тези, които налагат санкции, че ако бъде засегната способността на Иран да се бори с наркотиците и тероризма, няма да бъдете в безопасност от потоп от наркотици, бежанци, бомби и тероризъм", подчерта президентът в реч, излъчена по иранската държавна телевизия.

Иран се намира на важен път за трафик на наркотици между Афганистан, Европа и страните от Персийския залив. Всяка година Техеран изгаря около 100 тона конфискувани наркотици, като символ на решимостта си да се бори с тях. Икономиката на страната обаче е разклатена от въведените отново санкции на САЩ, след като американският президент Доналд Тръмп се изтегли от многостранното ядрено споразумение с Иран, отбелязва Асошиейтед прес. 

Пакистан е важна транзитна страна за наркотиците. Освен това Рохани призова страните от региона към сътрудничество в борбата с тероризма, предаде ТАСС, цитирайки телевизия "Маядин". "Страните, които ни бойкотират, трябва да знаят, че действията им няма да окажат никакво влияние на способността ни да се борим с тероризма", подчерта той. От своя страна иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф заяви, че американските продажби на оръжие превръщат Близкия изток в "барутен погреб", предаде Ройтерс.

"Равнището на продажби на оръжие от страна на САЩ е невероятно и далеч надхвърля нуждите на региона", подчерта външният министър. "Това говори, че американците следват много опасна политика", предупреди Зариф, цитиран от националната иранска агенция ИРНА. Основният регионален съперник на Иран, Саудитска Арабия, купува големи количества оръжия от западните страни, отбелязва Ройтерс.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Факт

Даже и много много дипломатичен. Краваристан са световните терористи на света от веки веков. Спомнете си Виетнам, Лаос, Камбоджа, Панама, Салвадор, Чили, Аржентина, Афганистан, Кувейт, Ирак, Сирия и други . Няма друга държава , която да си взриви небостъргачите за да си оправдае терористичната доктрина.

09.12.2018 09:22:26

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.