• 02 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8023
  •  GBP / BGN 2.2911
  •  CHF / BGN 1.9921
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

Русия предупреди САЩ: Не се месете в Иран

Русия предупреди САЩ: Не се месете в Иран

/КРОСС/ Покрай новото нараснало напрежение в Близкия изток Русия категорично предупреди САЩ да не се меси във вътрешните дела на Иран.

Предупреждението бе отправено от заместник-министърът на външните работи на Русия по отношенията със САЩ Сергей Рябков.

„Предупреждаваме САЩ да не правят опити за намеса във вътрешните работи на Ислямска република Иран", обяви Рябков, цитиран от ТАСС.

Изявлението му бе в отговор и на множеството реплики от висши американски държавници, включително и президентът Доналд Тръмп, в подкрепа на протестите в ислямската република, които според иранските държавници са намеса във вътрешните работи.

„Това, което се случва там е вътрешен въпрос, който привлича вниманието на международната общност, но въпреки много опити да се изкривява същността на това, което се случва, аз съм сигурен, че нашият съсед и приятелска държава, е в състояние да преодолее настоящите трудности", обяви Рябков.

Според него САЩ се опитват използват ситуацията в Иран, за да подкопаят стабилността по Съвместния план за действие по иранската ядрена програма.

„Вашингтон се изкуши да използва настоящата ситуация, за да постави нови въпроси по отношение на Иранската ядрена програма, което предполага умишлен опит да се подкопае авторитета и ангажираността на международната общност. Това не прави чест на нашите американски колеги", допълни Сергей Рябков и коментира думите на вицепрезидента Майк Пенс, че САЩ се стремят към дългосрочно споразумение с Иран за ядрената програма. Според руския зам.-външен министър демонстрира деструктивен подход от страна на Вашингтон и би предположило преразглеждане на някои точки от споразумението с Иран.

„Всички условия, всички срокове, които са зададени в Иранската ядрена програма, са резултат от трудни и много дълги преговори. Ето защо, желанието на американците на случаен принцип да променят общия пакет от договорки, поради причини, които не разбираме, показва деструктивен подход и може да подкопае споразумението".

Сергей Рябков коментира и предложението на САЩ и по-специално на постоянния представител на страната в Съвета за сигурност на ООН Ники Хейли Съветът да бъде свикан заради ситуацията в Иран.

„Съветът за сигурност е орган, който има задача да поддържа международния ред и сигурност. Вътрешните процеси в Иран, както и във всяка друга страна нямат връзка функциите на Съвета за сигурност. За съжаление нашите американски колеги трябва да си припомнят основите на дипломацията", допълни зам.-външният министър на Русия.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.