• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Русия подготвя петролна сделка с Иран въпреки САЩ

Русия подготвя петролна сделка с Иран въпреки САЩ

/КРОСС/ Русия се договори с Иран за сключването на многомилиардна сделка, която ще позволи отслабването на влиянието на западните санкции и върху двете страни. Подписан бе петгодишен меморандум за сътрудничество, който предвижда доставяне от страна на Русия на руско оборудване и потребителски стоки в Иран, в замяна на ирански петрол. Документът бе подписан от руския министър на енергетиката Александър Новак и иранския му колега Бижан Намдар Зангане.

От руското министерство на енергетиката съобщиха, че се разглежда участието на руските компании в проектите на територията на Иран за строителството и реконструкцията на електростанции и мрежи, както и доставките в Иран на машини, оборудване и потребителски стоки от Русия. В замяна Иран ще продава на Русия петрол, върху търговията на който в момента е наложено ембарго от страна на Запада. Конкретните договори могат да бъдат сключени в хода на заседанието на междуправителствената комисия на 9-10 септември в Техеран.

Русия и Иран провеждат преговори за сделката от края на миналата година, като при това Вашингтон оказа значителен натиск върху Москва, с цел да не допусне сключването на договора. От Белия дом се опасяват, че сътрудничеството с Русия ще отслаби за Иран последствията от западните санкции и ще намали натиска върху Техеран в текущите преговори с „шестицата“ за статуса на ядрената му програма.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Браво, не че нямат петрол руснаците, но петролът пуснат в големи количества на пазара в удобен момент , ще се отрази убийствено на долара, пък и Китай има огромна нужда от суровини, дали няма от Русия директно да замине за Китай!Политика в перспектива! Още никой не е спрял да купува петрол и ЕС се пазят като от чума да не въвеждат газови и петролни санкции.

06.08.2014 15:44:53

Анонимен

Ами да спрат да купуват и руския петрол, та да видим какво ще го правят иранският петрол !? Путин нещо го облада умопомрачение и трябва да приключва по-скоро "мисията"си , защото е вреден, все пак - лилипут е !

06.08.2014 13:55:04

Анонимен

Ами да спрат да купуват и руския петрол, та да видим какво ще го правят иранският петрол !? Путин нещо го облада умопомрачение и трябва да приключва по-скоро "мисията"си , защото е вреден, все пак - лилипут е !

06.08.2014 13:54:50

Анонимен

То бива да сте глупави , но чак толкова глупави американци не очаквах, но след като ви ръководи една маймуна, всичко е ясно.

06.08.2014 13:47:54

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.