• 30 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

В Техеран разбрали, че украинският самолет е свален само ден преди да го признаят

В Техеран разбрали, че украинският самолет е свален само ден преди да го признаят

/КРОСС/ Властите в Иран са научили едва на 10 януари, че украинският самолет е бил свален от иранската ПВО, тоест ден преди официално да го признаят. Това заяви днес пред иранската държавна телевизия говорителят на правителството в Техеран Али Рабией.

"Чак в петък Генералния щаб на въоръжените сили на Иран получи резултатите от разследването и тогава се състоя заседание на Върховния съвет за национална сигурност", каза той, цитиран от ТАСС.

По думите му до 10 януари никой, даже президентът Хасан Рохани, не е знаел причината за катастрофата на самолета.

"Когато президентът научи това, той веднага взе решение възможно най-бързо да направи обръщение към населението", добави говорителят.

На 8 януари "Боинг-737" на Международните авиолинии на Украйна катастрофира няколко минути след излитането си от техеранското летище, като загинаха всичките 176 души на борда. Първоначално Иран отхвърляше като пропагандни твърденията на западни лидери, че самолетът е свален и твърдеше, че причината е неизправност в единия двигател, който се запалил.

На 11 януари обаче Генщабът призна, че системата за ПВО погрешно е възприела гражданския самолет за американска крилата ракета.

В съобщение, излъчено по иранската държавна телевизия, беше заявено, че самолетът е погрешно възприет като "враждебна цел", след като се е насочил към "военен център" на Ислямската революционна гвардия. Заради изострените отношения със САЩ армията била "в най-висока готовност", беше подчертано в изявленето.

В него беше заявено още, че отговорните за трагедията ще бъдат изправени на съд.

Въпреки признанието обаче, Техеран изрично подчерта, че вината е на Вашингтон.

"Тъжен ден. Предварителните заключения на вътрешното разследване на въоръжените сили: човешка грешка по време на криза, причинена от авантюризма на САЩ, довел до трагедия", написа в Туитър външният министър Мохамад Зариф.

"Иран призна, че има вина за катастрофата на украинския самолет. Но ние настояваме за пълно признаване на вината. Очакваме от Иран гаранции за готовността му за цялостно и прозрачно разследване, за изправяне на отговорните пред съд, връщане на телата на загиналите, плащане на компенсация и официално извинение по дипломатически път", заяви пък президентът на Украйна Володимир Зеленски. 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.