• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Вл. Чуков: Санкции заради оръжейното ембарго спъват преговорите за ядрената програма на Иран

Вл. Чуков: Санкции заради оръжейното ембарго спъват преговорите за ядрената програма на Иран

/КРОСС/И международната общност, и наблюдателите се надяват преговорите за иранската ядрена програма да завършат със споразумение до края на седмицата, въпреки че това е петото отлагане от 2013 г. и второ в последната сесия. Това коментира в ефира на БНР арабистът проф. Владимир Чуков. Резервациите в Женева на по-голямата част от участниците са до събота вечерта, така че очевидно остават три дни за изглаждане на различията, допълни той.

Ако трябва да бъдем честни, псочи проф. Чуков, основният препъникамък с днешна дата е дали част от санкциите, свързани с оръжейното ембарго на Иран, трябва да бъдат вдигнати или не. Американската страна е непреклонна, докато иранците и респективно руската страна са по-скоро склонни това да влезе в олекотяването на санкциите. Френската страна също поставя изисквания - трябва да има гаранция, според тях, научните ядрени изследвания на Иран да не довеждат до създаването на въоръжения.

Франция настоява да има мерки, ако Иран не изпълнява ангажиментите, санкциите бързо да могат да бъдат върнати. Републиканците в САЩ искат да превърнат ситуацията в инструмент в бъдещата си предизборна кампания. В същото време вдигането на санкциите е жизненоважно за Иран. Израел и Саудитска Арабия играят индиректна роля и досега действат чрез лобита в основните преговарящи, допълни експертът.

Републиканците в САЩ казаха директно, че ще стопират подобен тип споразумения, ако те противоречат на интересите на държавата Израел. Саудитска Арабия се уповава най-вече на френската позиция, каза Чуков.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.