• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Иранка, приела християнството, се бори да остане законно в България

Иранка, приела християнството, се бори да остане законно в България

/КРОСС/На 2 март Административният съд в Бургас ще разгледа отново жалба на Захра Шахсвани, избягала от Иран и искаща да остане да живее постоянно в България.

Захра Шахсвани, която е на 22 години, на 26 ноември 2015 г. прави втори опит да получи разрешение от българските власти да остане в страната. Този път към Регистрационно-приемателен център за бежанци с. Баня, община Нова Загора, защото към този момент тя вече живее в Несебър.

За случая "Дневник" научи от съобщение на бургаския съд, който вчера е заседавал по жалбата. В съобщението се казва, че Държавната агенция за бежанците (ДАБ) два пъти е отказала закрила.

Мотивът за отказа е, че "чужденката не е посочила никакви факти, обосноваващи основателни опасения от преследване, основани на раса, религия, националност, политическо мнение или принадлежност към определена социална група. Спрямо Ш.З.Х не са налице основанията за предоставяне на хуманитарен статут", се посочва в съобщението на съда. Според справка на дирекция "Международна дейност" към ДАБ за Шахсвани не съществува реална опасност от тежки посегателства по смисъла на Закона за убежището и бежанците. Освен това няма въоръжени конфликти на територията на Иран и решението й да напусне държавата не е продиктувано от тежки заплахи за живота или личността й като цивилно лице.

Когато иска закрила, пред служители в центъра в с. Баня Захра Шахсвани е заявила, че не може да се завърне в Иран, тъй като се чувства застрашена, поради религията си. Тя е християнка, се вижда от решението на Административния съд в София по първия отказ на ДАБ през 2014 г.

Напуснала е Иран легално през 2012 г., преминала е през Турция и през лятото на 2013 г. нелегално е влязла в България, се разбира още от съдебното решение.

В прессъобщението на бургаския съд се казва, че делото е отложено за 2 март по искане на защитата на Шахсавани за представяне на допълнителни доказателства.

"Дневник" разбра, че след делото момичето е напуснало дома си и се страхува да не бъде върнато в Иран.

От агенцията за бежанците отказаха всякакъв коментар, докато съдебното решение не влезе в сила като обясниха, че ако съдът потвърди отказа им и ако Шахсвани не напусне доброволно България, ще бъде предадена на органите на МВР за принудително извеждане.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.