• 30 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Тръмп заклеймява ядрената сделка с Иран, но САЩ няма да се оттеглят

Тръмп заклеймява ядрената сделка с Иран, но САЩ няма да се оттеглят

/КРОСС/ Администрацията на американския президент Доналд Тръмп обяви "нова стратегия" за справяне с Иран, която включва крути мерки срещу нарушения, които попадат извън "късогледото" ядрено споразумение. Това обявиха от Белия дом преди Тръмп да обяви по-късно днес плана си за споразумението, което беше сключено между шестте световни сили (САЩ, Великобритания, Русия, Китай, Франция и Германия) и Иран през 2015 г.

Стратегията ще се фокусира върху тестването на балистични ракети от Иран, дестабилизиращите му действия в целия регион в страни като Йемен и Сирия и насилието на Ислямската Революционна гвардия, която е част от иранската армия.

"Политиката на администрацията на Тръмп спрямо Иран ще адресира всички тези заплахи и зловредни действия от страна на правителството на Иран и ще се опита да промени поведението на иранския режим", изтъкнаха от Белия дом.

Планът има опасност да предизвика опълчване от страна на Иран до степен, в която може да реши да обяви, че ядреното споразумение е било нарушено. Но Тръмп заяви, че дестабилизиращите действия на Иран трябва да бъдат възпрени.

"Време е целият свят да се присъедини към нас в настояването, че правителството на Иран трябва да прекрати стремежа си към смърт и разрушение", изтъкна Тръмп в изявление, обявяващо плана.

Тръмп се очаква да окаже особен натиск върху Иранската Революционна гвардия, която е обвинена в нарушения на правата на човека. Действията на Революционната гвардия, както и много други ирански нарушения, не попадат в обхвата на разпоредите, заложени от администрацията на бившия американски президент Барак Обама в ядреното споразумение.

"Ще се опитаме да откажем иранския режим - и по-специално Ислямската Революционна гвардия - да финансира зловредните си действия и да се противопоставим на действията на Иранската Революционна гвардия, които отнемат богатството на иранския народ", подчертаха от Белия дом, като допълниха: "Ние ще обединим международната общност, за да осъдим грубите нарушения на правата на човека от страна на Ислямската Революционна гвардия и несправедливото задържане от тяхна страна на американски граждани и други чужденци по измислени обвинения."

"Най-важното е, че ще лишим иранския режим от всички пътища към ядрено оръжие", добавят от американската администрация.

Тръмп ще каже, че иранската ядрена сделка вече не съвпада с интересите на САЩ от гледна точка на националната сигурност, но няма да изтегли страната от споразумението или незабавно да наложи отново санкции срещу Техеран.

Тръмп се очаква да откаже да потвърди ядрената сделка с Иран по време на речта си по-късно днес, въпреки че не се очаква да я денонсира изцяло.

Американският държавен глава преди вече е определял споразумението като "позор" за САЩ и "най-лошата сделка, договаряна някога".

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.