• 30 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Рекордни искове за 220 милиона лева заради атентата в Бургас

Рекордни искове за 220 милиона лева заради атентата в Бургас

/КРОСС/ Рекордни граждански искове по делото за атентата на летище „Бургас". Макар и днес Специализираният наказателен съд да не успя да му даде ход по същество, съдебният състав се произнесе по искания за близо 220 милиона лева, предявени от пострадалите и наследниците на загиналите при терористичната атака на 18 юли 2012 година.

Общо 48 са гражданските искове, съобщава БНР. Те са от наследниците на шестимата загинали - петима израелски туристи и българина Мустафа Кьосев, и десетките пострадали.

Съдебният състав допусна само тези, които са свързани с непосредствените последици от атентата, и отхвърли т.нар. искове за обезщетения за загуби от приходи от изгубени години. Последните бяха от наследници на загиналите, изчислили какви доходи са щели да имат роднините им, ако не бяха сред жертвите на атентата.

И прокуратурата, и служебните защитници на ливанците Мелиад Фарах и Хасан Ал-Хадж Хасан признаха, че исканите суми са рекордни по българските стандарти.

„Вече е съвсем друг въпрос доколко тези суми биха могли да бъдат получени от пострадалите лица реално", уточни прокурор Калина Чапкънова, която докато вървеше делото беше избрана за член на следващия Висш съдебен съвет. Тя коментира и претенциите на пострадалите - обезщетенията им да бъдат солидарно изплатени от двамата подсъдими и от военното крило на ливанската организация Хизбула.

„Няма каквито и да са нито данни, нито доказателства за връзката на двамата обвиняеми с тази организация".
Това беше и мотивът на съда да откаже да направи Хизбула страна в процеса.

„Най-важното в днешното съдебно заседание - че се изясни, че между моя подзащитен и Хизбула няма абсолютно никаква връзка - коментира изключването на Хизбула адвокатът на Хасан ел Хадж Хасан - Радослав Николов.

Очакванията са на 15 ноември делото „Сарафово" да започне по същество.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.