• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Искров дава оставка срещу пост в Черноморската банка?

Искров дава оставка срещу пост в Черноморската банка?

/КРОСС/Управителят на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров най-вероятно ще подаде оставка до края на ноември.

Решението му е консултирано с премиера Бойко Борисов и парламентарните групи от управляващата коалиция ГЕРБ-РБ-ПФ-АБВ, които настояват за оттеглянето на гуверньора на БНБ, съобщава Mediapool, позовавайки се на свои източници в парламента. Искров и Борисов се срещнаха тази седмица в Министерски съвет, но никой от двамата не разкри каква е била темата на разговор. Според агенцията, на тази среща министър-председателят е предложил на банкера назначение в международна банкова институция.

Като компенсация за предсрочно прекратения му мандат, Искров настоява да бъде назначен за представител на българската държава в Черноморската банка за търговия и развитие в Солун. Забавянето на оставката му пък се дължи на факта, че за да бъде изпратен на тази длъжност, Министерският съвет (МС) трябва да отмени назначение на кабинета "Орешарски".

На този пост преди година, по време на мандата на правителството на БСП и ДПС, беше избран бившият главен секретар на МС Нина Ставрева. Мандатът й обаче започва да тече от декември т.г. и тя, на практика, все още не е встъпила в длъжност. Затова правителството трябва да ревизира назначението на Ставрева и на нейно място да бъде изпратен Искров.

Черноморската банка е независима международна институция с регионален характер. Дейността й е насочена към финансиране и насърчаване на регионални проекти от публичния и частния сектор и към поощряване на търговската дейност между страните-учредителки, какъвто статут има и България. Акционери в банката са държави от региона, сред които Русия, Азербайджан, Турция и Румъния.

Черноморската банка за търговия и развитие (съкратено ЧБТР) е международна финансова институция, основана през януари 1997 г.
Банката е създадена чрез регионалната Организация за черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС).
Целта на ЧБРТ е да подпомага икономическото развитие на страните от региона и да финансира и насърчава изпълнението на регионални проекти от държавния и частния сектор. Чистата печалба на банката за 2010 г. е 12 млн. евро. Банката разполага с капитал от около 3,5 млрд. евро. Централата на банката се намира в Солун, Гърция.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.