• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Искров: И да ни задължите, не можем да спасим КТБ

Искров: И да ни задължите, не можем да спасим КТБ

/КРОСС/"Не е лесно, да не кажа невъзможно, да бъде оздравявана банка с отрицателен капитал. Каквото и да запишете в решението си - задължава или препоръчва, ние това не можем за го изпълним". Това заяви управителят на БНБ пред депутатите в пленарната зала по време на дебата за съдбата на КТБ.

С тези думи той коментира проекта на решение на НС, предложен от ГЕРБ и подкрепен от ДПС, според който до 6 ноември Народното събрание ще приеме законодателни промени, с които да се спре автоматизираната процедура по отнемане на лиценза на КТБ заради отрицателния й капитал и да задължи БНБ да предприеме стъпки по оздравяването й. Проектът трябва да бъде гласуван днес от Народното събрание.

Централна банка не може да лекува търговски банки. Централна банка не може да дава ликвидност, ако банката е в неплатежоспособност и има отрицателен капитал, каза от парламентарната трибуна гуверньорът на БНБ, който представи дейността на Народната банка по отношение на случая "КТБ". Той бе поканен да даде своето мнение за съдбата на банката и информация за полученото от БНБ писмо от инвеститорите.

"Не сме се крили. Никога не сме се крили, просто не обичаме да обикаляме студиата, а да говорим с институциите, които носят отговорност. Не сме искали и промяна в закона. Четирите точки на бюджетната комисия не са наши", каза първо Искров. 60-те страници на доклад, който внесохме, описват ясно всичко свършено от БНБ, заедно с мотивите. Дали сме отчетите на КТБ и на банка "Виктория".

Предложението, направено от консорциум от Оманския фонд, ЕПИК и Джемкорп, за спасяване на КТБ ще ангажира повече публични средства, отколкото ако се спазва българското законодателство и се премине към обявяване на банката в несъстоятелност, заяви пред депутатите Иван Искров. 

На база на оценката на одиторите се очаква капиталът на КТБ не просто да е отрицателен, а да е силно отрицателен и БНБ е длъжна да отнеме лиценза й и да отправи искане до компетентен съд за обявяване на банката в несъстоятелност, обясни Искров.

До 20 дни след обявяване на банката в несъстоятелност според Закона за кредитните институции трябва да започне изплащане на гарантираните депозити, поясни Искров. „Ние очаквахме от вас да чуем дали трябва да се измени законодателството", обърна се той към депутатите.

Искров каза, че заедно с полученото писмо в БНБ е имало изрично настояване от вносителите му то да бъде запазено конфиденциално и благодари на председателя на временната бюджетна комисия Менда Стоянова, че е предложила той да запознае парламента с предложенията в него.

„Не поставяме под съмнение Държавния фонд на султаната на Оман, но ЕПИК и Джемкорп не са проучвани от нас и не знаем кой е крайният собственик на техния капитал", отбеляза Искров. Това означава по думите му, че на БНБ ще й трябва време да провери тези дружества, защото те не могат да се запишат като акционери в банката, без да е сигурно, че отговарят на разпоредбите на ЗКИ.

В писмото се иска предоставяне на държавна помощ от 2,3 млрд. лв. за увеличаване на капитала на банката и се предлага създаване на дружество между консорциума и правителството в съотношение 50 на 50, съобщи още Искров. Той каза, че предложението предвижда инвеститорите да получат активи от (мажоритарния собственик) "Бромак" и да участват с тях, докато участието на държавата да е в брой. Иска се и ограничаването на получаването на достъп до депозитите, докато не се реализира оздравяването на банката, съобщи още Искров и добави, че наистина няма никакъв смисъл да се оздравява банка, ако веднага ще се изплатят депозитите й.

По мнение на гуверньора всяко по-нататъшно отлагане на решението за КТБ създава само възможност за продължаващи цесии и прихващания (на кредити с депозити), с което ще бъде ощетен Фондът за гарантиране на влоговете в банките като първостепенен кредитор. От датата на обявяване в несъстоятелност вече не могат да се правят прихващания, уточни Искров по повод на депутатски изказвания.

Ние не можем повече да пазим в тайна тези предложения, защото хората вече четвърти месец си чакат парите, заяви Искров. Той допълни, че съгласно действащото европейско законодателство, което има върховенство, не е лесно и даже е почти невъзможно да бъде оздравявана банка с отрицателен капитал.

Снимка: Булфото, всички права запазени

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Дани

БНБ си свършиха отговорно работата. Грешките са на политиците, че се опитват да се месят вместо да намерят начин да върнат Цецо Василев в България и да си плати!

31.10.2014 15:42:12

Дани

БНБ си свършиха отговорно работата. Грешките са на политиците, че се опитват да се месят вместо да намерят начин да върнат Цецо Василев в България и да си плати!

31.10.2014 15:41:34

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.