• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

Комитет за защита на банковата стабилност: Искров да започне да дава отговори

Комитет за защита на банковата стабилност: Искров да започне да дава отговори

София /КРОСС/ Шефът на БНБ Иван Искров отново успя да ядоса Комитета за защита на финансовата и банковата стабилност в България. Поредният повод за недоволството им този път стана днешното му писмо, с което заплашва със съд Вежди Рашидов заради негово интервю пред електронна медиа, дадено на 16 септември 2014г., ръководството на Комитета за защита на финансовата и банковата стабилност в България заявява следното:
„Вместо да се грижи толкова ревностно за „доброто" си име и да обвинява другите за сегашната репутация на БНБ, г-н Иван Искров трябва със същата енергия да обясни защо БНБ стигна дъното на общественото одобрение при неговото управление. И за слепите е ясно, че авторитетът на Централната ни банка се срина главоломно при управлението точно на Иван Искров. БНБ е градила името си 135 години, а той успя с един замах да срути доверието в тази толкова авторитетна държавна институция.
Вместо да заплашва със съд заради свободното му мнение на един честен данъкоплатец, какъвто е Вежди Рашидов, управителят на Централната банка трябва да обясни пред обществото какво е правил през всичките тези години и защо не е предупредил, че в КТБ има проблеми. Всички си спомняме, как дни преди поставянето й под особен надзор точно Иван Искров твърдеше, че всичко в КТБ е наред, три дни по-късно заяви точно обратното, а след това се опита да принуди парламента да му гласува някакви специални разпоредби, вместо да приложи закона и да оздрави банката", пишат в писмото си до Искров от ръководството на Комитета за защита на финансовата и банковата стабилност в България
„Защо Иван Искров е толкова загрижен за своето име, а не е загрижен за съдбата на близо половин милион българи, които страдат от затварянето на КТБ? Ако през всичките тези години КТБ е имала проблеми, но БНБ не е знаела, това е престъпление, защото като контролен орган Централната банка не е изпълнила вменените й по закон задължения. Ако пък БНБ е знаела, че в КТБ има проблем, но го е прикрила, това е още по-голямо престъпление, защото умишлено е подвела клиентите, бизнеса и цялото общество. Какво е правил през всичките тези години Иван Искров? Нали е начело на БНБ?
Иван Искров дължи много отговори на българското общество, а не само отговор на въпроса от какво е зависим. Затова очакваме от него най-после да започне да отговаря, а не да иска извинения и да плаши със съд когото и да било", посочват в заключение от комитета.

 

Снимка: Булфото, всички права запазени

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.