• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Искров подава оставка до седмица

Искров подава оставка до седмица

София /КРОСС/ До седмица дългогодишният управител на Българската народна банка Иван Искров ще подаде оставка. Като компенсация за предсрочното прекратяване на мандата той ще бъде избран за представител на България в международна финансова институция, съобщиха пред „Труд" източници от ГЕРБ.
В 12 часа вчера управителят на БНБ се появи на непланирана предварително среща с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет. Тя е била по искане на гуверньора. След около 25 минути Искров напусна сградата в служебния си мерцедес, без да спре пред чакащите го журналисти. Според запознати на излизане от кабинета на премиера управителят на БНБ е бил видимо изнервен и е заявил, че няма да говори с медиите.
За наследник на Искров управляващите обсъждат няколко варианта. Според слуховете сред кандидатите е бившият председател на Сметната палата Валери Димитров, който беше сменен при кабинета „Орешарски". Той обаче отрече с него да са водени такива разговори.
„Никой не ми е предлагал, но дори и да ми предложат няма да се съглася", каза Димитров пред „Труд".
В оборот се завъртяха също имената на сегашният подуправител на БНБ Калин Христов и на шефа на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев. Вчера двамата не отговаряха на мобилните си телефони. По-нереалистични варианти за поста са други две имена, които се спрягаха вчера - на служебния министър на финансите Румен Порожанов и на Светослав Гаврийски, който бе управител на БНБ в периода 1997-2003 г., а сега е главен изпълнителен директор на „Алианц Банк България".
Още в края на юли Борисов поиска оставката на Искров заради лошия контрол на БНБ над банковата система у нас, предизвикал кризата в КТБ. Преди седмица в същия дух се изказа и министърът на финансите Владислав Горанов. Вчера председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова призова отговорност за кризата с КТБ, чийто лиценз беше отнет наскоро, да понесе целият управителен съвет на БНБ начело с Искров.
В края на октомври Искров заяви, че ще подаде оставка веднага щом бъде намерено решение за КТБ и след сформиране на стабилно управляващо мнозинство.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

sinuxe

a stiga be i az iskam da pravia dalaveri i posle v niakoia mejdunarodna

19.11.2014 09:33:13

Анонимен

"Като компенсация за предсрочното прекратяване .." - ква компенсация бре, вместо позорно дисциплинарно уволнение!!! Той компенасация си е взел, от мафията покрай КТБ и другаде ... по страните с върховенство на закона даже може и в затвора да лежи, тука - компенсация за това, че срина БНБ ...

19.11.2014 08:11:24

Анонимен

Вместо в затвора, награждават го... Момчето си изпълни поръчката.

18.11.2014 23:33:59

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.