• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

След края на Мосул започва битката за Ирак

След края на Мосул започва битката за Ирак

/КРОСС/ Ирак е на ключов кръстопът. Иракското правителство, подкрепено от САЩ и коалиционните му партньори е съвсем близо до освобождаването на всички основни градски територии, някога окупирани от "Ислямска държава". Това е окуражаващо, но същевременно фокусирането на международната коалиция върху победата над "Ислямска държава" замъглява фактът, че Ирак е обзет от влошаващи се междуобщностни напрежения и от войни по заместване, политическа нефункционалност и от нарастваща хуманитарна криза. Тези опасности, ако никой не се справи с тях, не само, че ще осакатят международните и дипломатически усилия, но и ще тласнат Ирак още по-навътре в нестабилност и конфликти, дълго време след като "Ислямска държава" бъде победена на бойното поле.

Бъдещето на Ирак е важно не само за иракчаните, но и за региона и за международната общност. Това, което международната общност и регионалните държави ще направят или няма да направят ще има голямо влияние върху бъдещето. Днес, чрез консолидиране и капитализиране на печалбите, които иракчаните, американците и международната общност направиха в тази втора война срещу насилствения екстремизъм в Ирак, надеждата е, че същата международна коалиция ще избегне заплитането в трета и четвърта война и най-накрая ще проправи пътя към повторното политическо и икономическо изграждане на Ирак.

Разделена държава.
Накратко реалното положение на нещата е следното: хлабавият съюз срещу "Ислямска държава", включващ иракската армия, шиитските милиции, сунитските племенни единици и кюрдската пешмерга, ще се разпадне със сигурност. Иракско-кюрдското съперничество между и вътре в общините заради власт и влияние се разпалва. В допълнение корупцията, падащите цени на петрола, залязващата икономика и високите нива опустошение от войната срещу "Ислямска държава" не само ще продължи да подкопава иракското възстановяване и стабилност, но и ще бъде ключов фактор в обезгражданяването на иракското общество, особено сред младежта. Това е от особена важност. Насилственият екстремизъм процъфтява в общества, където държавните институции се смятат за потискащи, корумпирани, неефективни и нелегитимни. За жалост всички тези фактори присъстват в съвременен Ирак.
Според едно изчисление Ирак се нуждае от около 60 млрд. долара , за да може да възстанови областите, освободени от "Ислямска държава". Но поради масивната корупция, структурните грешки в икономическото управление и заради намаляването на приходите от петрола, иракското правителство няма да може да си позволи реконструкцията на освободените области без значителна международна помощ.

Пирова победа.
Сред някои водещи държавни служители в Ирак, посланието, което те слушат от среди от международната коалиция, са, по естество: "забравете за реформите, фокусирайте се върху "Ислямска държава". Казано просто: борбата срещу "Ислямска държава" не може да се случи за сметка на провеждането на реални, дългосрочни икономически реформи. Иран, най-мощният външен актьор в Ирак, подкрепя шиитските милиции и някои кюрдски партии. Турция се бори с Кюрдската работническа партия и подкрепя иракската Кюрдска демократична партия на Масуд Барзани. Ситуацията може да се обобщи като "няма план, защото има твърде много планове". Всеки вътрешен и външен актьор има план, който може да укрепи собствените ми позиции за сметка на задълбочен, дългосрочен план, който би довел до взаимен компромис и би създал ситуация, при която всички печелят. Неуспехът да се признаят общите интереси ще превърне победата над "Ислямска държава" в пирова, с катастрофални последствия за Иракщ и за света, защото бездната ще се запълни с редица противостоящи си фракции.

Обрат.
Неимоверните усилия, които отидоха за установяването и поддръжката на международната коалиция срещу "Ислямска държава", не трябва да приключват след изгонването на "Ислямска държава". Ирак няма необходимите финанси да възстанови освободените области. Вместо това, международната коалиция е единственият логичен отговор. Конференция на международните донори, на която регионални и международни спонсори ще предоставят средства на иракчаните да изградят наново страната си, би изпратила силен сигнал за подкрепата, която международната общност предоставя на иракчаните след военната победа над "Ислямска държава". Освен финансовата подкрепа Ирак е в спешна нужда от продължаващото политическо въвличане на международната общност, за да се постави на иракските политици натиск да започнат да се борят срещу корупцията на най-високите места, до постигнат взаимни компромиси и да приложат истински политически и икономически реформи. Финансовата подкрепа на донорите трябва да бъде предоставяна единствено под условия и да съответства на правителственото ангажиране към доброто управление, уважението на демократическите принципи, човешките права и готовността да се уредят междуетническите, междурелигиозни, политически и териториални спорове. Това е дълъг списък, но той няма друга алтернатива.

Точка на пречупване.
Впечатляващият прогрес на битката срещу "Ислямска държава" представлява идеалната възможност да се развие задълбочена визия и план за повторното изграждане на Ирак след "Ислямска държава". Това изисква задълбочен подход, която ще отиде отвъд изграждането на инфраструктура. Той трябва да даде необходимото на сложното и изменчиво положение на място. Това, което е необходимо, е ясна стратегия, или, за да бъдем по-точни, присъствието на множество вътрешни и външни съперничещи си и/или изключващи се стратегии, които отразяват съперничещите се интереси на играчите.

Въпросите, които трябва да се решат включват стабилизация - установяването на ясно чувство за нормалност и възстановяване на доверието между различните общности и правителства, които имат различни и често сблъскващи се гледни точки относно корените на конфликтите и начини за вървене напред. Двата ключови въпроса, научени от предишните планове за възстановяване на страната след Саддам Хюсеин, а именно включващата политика и справянето с корупцията на управляващите елити са неотделими от възстановяването след "Ислямска държава". Диалогът е крайъгълен камък. Тук, гласовете от Ирак, от Кюрдското регионално правителство, Турция, Иран, Съвета за сътрудничество на страните от Персийския залив, ЕС и ООН трябва да бъдат чути. В допълнение Ирак трябва да спечели доверието и подкрепата на широки слоеве на местното население, за да се премахната условията за отглеждане на насилствен екстремизъм.

Провалът в трансформирането на международната коалиция срещу "Ислямска държава" в международна коалиция за изграждането на Ирак ще прахоса историческата възможност да се пребори апокалиптичната визия на "Ислямска държава" и ще захвърли страната в безкрайни съперничества и войни по заместване. Няма как залозите да бъдат по-високи.

Източник: Епицентър

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.