• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

"Ислямска държава" пое отговорност за взрива в Магнитогорск

"Ислямска държава" пое отговорност за взрива в Магнитогорск

/КРОСС/ Терористичната организация "Ислямска държава" е поела отговорност за взрива в 10-етажен жилищен блок в руския град Магнитогорск, при който загинаха 39 души. Това съобщава неправителствената организация SITE Intelligence Group, която проследява онлайн активността на екстремистите по света.

Малко след това Следственият комитет на Русия съобщи, че газова експлозия остава основната версия за случилото се в Магнитогорск.

Според SITE в поредния брой на седмичника "Ан Наба", свързван с организацията, тя твърди, че стои зад взрива, обяснен от официалното разследване с експлозия на битов газ. Публикацията в "Ан Наба" се потвърждава и от Directorate 4, канал в "Телеграм", който също следи дейността на терористични организации.Дългото мълчание на "Ислямска държава" се обяснява със "съображения за сигурност" на извършилите терористичното нападение.

В някои руски медии се появи информация, че може да става дума за терористичен акт. Бе направена връзка и между последвала експлозия в маршрутка (на 1 януари, деня след взрива в блока), при която загинаха трима души и която също бе обяснена с газова експлозия. Според изданието "Знак" обаче инцидентът е станал по време на операция срещу заподозрени за взрива от предишния ден."Ан Наба" вече е използван за съобщения на "Ислямска държава" - например когато през ноември 2017 г. организацията пое отговорност за инцидент в Ню Йорк, при който автомобил се вряза в пешеходци и загинаха 8 души. Поемането на отговорност не означава непременно, че дадена организация стои зад атентата. "Ислямска държава" е обявявала, че стои зад множество инциденти, без разследващите да имат доказателства за това, в моменти, когато е претърпявала поражения от международната коалиция, сражаваща се срещу нея в Близкия изток.

 

*снимка rbc.ru

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.