• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Германия предлага и ислямски финансови услуги

Германия предлага и ислямски финансови услуги

/КРОСС/ Германия, която преди повече от десет години продаде първата си емисия от ислямски облигации (sukuk) в провинция Саксония-Анхалт, даде и първия лиценз в еврорегиона за дейност на ислямска банка. Това е „КТ Банк" - поделение на кредитора от Истанбул Kuveyt Turk Katilim Bankasi, която предлага съобразени с Шериата банкови услуги, съобщава „Банкер".

Тя ще отвори врати на 1 юли и ще се стреми да привлече като клиенти най-вече населението от турски произход, живеещо в Германия, но и другите мюсюлмани с германска националност. (Бел. ред. - под 5% от германското население от 81 млн. души са мюсюлмани.) „КТ Банк" започва работа с капитал от 45 млн. евро и половината от него е внесена.

Все повече държави извън мюсюлманския свят се надпреварват за комат от съобразения с Корана финансов сектор, който оценяват на 1,8 трлн. щатски долара. Английската кредитна агенция (U.K. Export Finance) бе гарант на емисия от sukuk с номинал 913 млн. щ. долара, която регистрираната в Дубай авиокомпания Emirates продаде през тази седмица. Това се случи по-малко от година, след като Обединеното кралство стана първата немюсюлманска страна - емитент на държавни ислямски облигации. Люксембург, който направи дебютна продажба на sukuk миналата година, планира втора такава емисия през 2016 година.

„КТ Банк" ще предлага отговарящи на Шериата депозити и финансово кредитиране от централата си във Франкфурт. Планира да открие и офис в Манхайм. Утвърждаването на ислямските финансови продукти в Германия предлага сериозен потенциал за засилване на връзките на страната с държави като Турция. Тя бе най-големият търговски партньор на Берлин през 2013 г. с оборот за почти 39 млрд. щатски долара.

Люксембург вероятно ще е втората страна от Еврозоната, която ще лицензира ислямски кредитор. Това ще е Eurisbank. Тя има подкрепата на инвеститори от Съвета за сътрудничество на страните от Залива (Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия и ОАЕ). А лицензът й за работа в страната според люксембургския финансов министър Пиер Граменя „в момента е в процес на подготовка".

Апостолос Бантис - кредитен анализатор в офиса на „Комерцбанк" в Дубай, не смята, че „КТ Банк" ще създаде особено важен пазарен сегмент за ислямски продукти, подобен на пазарите в Малайзия или в Съвета за сътрудничество на страните от Залива. Но съзира по-дребен играч, който, ако стане рентабилен и продължи да се разраства, ще стане забележим за конкурентите у дома и зад граница.

Най-големите пазари за ислямски финанси в света са Саудитска Арабия и Малайзия.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.