• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Казусът "Исмаилов" превръща Борисов в арбитър между партиите във властта

Казусът "Исмаилов" превръща Борисов в арбитър между партиите във властта

/КРОСС/Във втория си мандат като премиер Бойко Борисов ще трябва да влезе в нова необичайна роля - на арбитър между партньорите в правителството. По време на преговорите за сформирането на кабинет партиите оставиха настрани различията помежду си, но сега желанието за надмощие в управленските решения, както и опасения за доверието на избирателите им, води до първите сериозни сблъсъци между тях. Появиха се и първите пукнатини в механизма на взимането на решенията в сложната коалиция "2 + 2".

Без отстъпки

В последните няколко дни Патриотичният фронт и Реформаторският блок влязоха в конфликт заради назначаването на Орхан Исмаилов за зам.-министър на отбраната. Той се счита за близък до Народна партия "Свобода и достойнство", определяна от Фронта за антибългарска организация, която работи за чужди интереси.

Лидерът на НФСБ и съпредседател на Фронта Валери Симеонов настоява от вторник Исмаилов да бъде оттеглен от поста и първоначално дори реагира силно емоционално и даде 24 часа срок за свалянето на доверието си от правителството. Другият съпредседател на съюза Красимир Каракачанов (ВМРО) се опитва да балансира и посочва, че няма обща позиция на Фронта по казуса, а това са искания само на НФСБ. Все пак уточнява, че ако Исмаилов не бъде оттеглен, ще има общо решение на Фронта. Последва среща на двамата националисти с премиера в сряда вечерта в Министерския съвет, след което ултиматумът беше удължен до средата на следващата седмица.

Последва и разговор между лидера на ДСБ Радан Кънев със съпредседателите на Фронта в четвъртък в парламента, на която съпредседателят на Реформаторския блок е аргументирал решението за назначението на Исмаилов и е декларирал отказ да бъде променено решението на министър Николай Ненчев, който е лидер на БЗНС - също част от Реформаторския блок. Така решението остана в ръцете на премиера.

Поведението на Патриотичния фронт доведе до спекулации, че целта им е получаването на председателското място в енергийната комисия в парламента от лидера на ВМРО. Такъв вариант не беше отречен от Красимир Каракачанов след срещата с Борисов в сряда. Все пак замразяването на цената на тока е сред най-важните теми за избирателите на Фронта.

Опасения

Също толкова важна, колкото и темата за назначенията на политици от "партии, изградени на етнически признак и защитаващи чужди интереси" по думите на Симеонов. На 6 декември предстои конгрес на НФСБ, на който е възможно да се надигнат гласове срещу политиката на ръководството, което подкрепи правителство на Бойко Борисов след антиГЕРБ предизборната кампания. Глас надигна депутатът и водещ в телевизия СКАТ Велизар Енчев, който отказа да подкрепи правителството заради принципите си. Вероятността на конгреса Енчев да намери последователи кара Симеонов да е предпазлив. Затова подкрепа на партията му за назначението на Исмаилов може да доведе дори до опит за свалянето му от лидерското място.

Същевременно партиите в Реформаторския блок не успяха да се разберат за разпределението на зам.-министерските кресла както помежду си, така и с останалите партньори, най-вече ГЕРБ. Ако решат да оттегляне Исмаилов, ще покажат слабост пред останалите партньори. Ще се намали и бройката на техните зам.-министри. По-рано през седмицата съпредседателят на групата на Реформаторския блок Найден Зеленогорски изрази недоволство, че Блокът получава малък брой назначения. "Дано да хванем последните вагони на влака", каза той пред журналисти и заяви, че ще искат зам.-министри в ресорите социална политика, туризъм и енергетика.

Предстоящото решение на премиера Борисов по казуса "Исмаилов" ще покаже дали той ще съумява да пази крехката подкрепа за правителството, подкрепяно от взаимоизключващи се партии. Подкрепа, която се изгради върху основата от общи приоритети, но и подкрепа, която занапред ще се гради върху намирането на компромис по различията на партиите.

Коментар на Георги Марчев, dnevnik.bg

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.