• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Юнкер след обявената независимост от Каталуния: Не искам Европейският съюз да има 95 държави-членки

Юнкер след обявената независимост от Каталуния: Не искам Европейският съюз да има 95 държави-членки

/КРОСС/ Лидерите в Европа и по света застанаха зад централното правителство в Испания, след като вчера каталунският парламент обяви независимост на областта от Мадрид, предава „Фокус". След това премиерът на Испания Мариано Рахой оповести намеренията си да разпусне парламента, да отстрани от длъжност каталунския лидер и да свика предсрочни избори в областта. Демонстрации в подкрепа и против независимостта продължиха до късно през нощта. В събота се очакват нови шествия, включително в Мадрид под наслова „За единството на Испания и конституцията".

Кризата започна на 1 ноември с референдум за независимост, който испанските власти обявиха за незаконен.

Политическата несигурност се следи от близо от международната общност и особено от ЕС, тъй като потенциалната независимост на Каталуния би представлявала най-сериозната заплаха пред единството на блока откакто Великобритания взе решение да го напусне през юли 2016 г.

Следвайки официалната позиция на ЕС, че спорът с Каталуния е вътрешен въпрос за Испания, председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че декларацията на каталунския парламент не е променила нищо. Испания „остава нашият единствен събеседник", увери полският политик.

От своя страна председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди, че Общността „не се нуждае от още пропуквания и разделения".

„Не трябва да се намесваме във вътрешния дебат на Испания, но не искам ЕС да има 95 държави-членки в бъдеще", каза Юнкер.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни също отхвърли каталунската независимост. В социалната мрежа "Туитър" италианецът подчерта, че нито една държава от Общността „няма да признае тази декларация".

Германия - най-силната икономика в Европа, заяви подкрепата си за единството на Испания и подчерта, че не признава едностранното обявяване на независимост на Каталуния.

„Федералното правителство не признава подобна декларация за независимост. Суверенитетът и териториалният интегритет на Испания са и винаги ще бъдат ненарушими. Надяваме се, че Мадрид и Барселона ще използват всички налични възможности за диалог и деескалация", подчерта говорителят на германското правителство.

Френският президент Еманюел Макрон също застана зад Рахой и испанското правителство. По време на визита във Френска Гвиана той заяви:

„Имам един партньор в Испания и това е премиерът Рахой. Върховенството на закона ще надделее в Испания с конституционните правила. Той иска да гарантира, че те са спазвани, и в това има моята пълна подкрепа".

Великобритания „не признава и няма да признае" решението на каталунския парламент за обявяване на независимост, каза на свой ред говорител на премиера Тереза Мей.

„Това решение е базирано на вот, който бе обявен за незаконен от испанския съд. Продължаваме да искаме върховенството на закона в Испания да надделее, конституцията да се уважава, а испанското единство да се запази", е официалната позиция на Лондон.

Шотландското правителство обаче разкритикува Мадрид за отказа от диалог и заяви, че налагането на пряко управление не би могло да е решение.

„Разбираме и уважаваме позицията на каталунското правителство. И макар Испания да има правото да се противопостави на независимостта, народът на Каталуния трябва да има възможността да определя своето собствено бъдеще", се казва в изявление на външния министър на Шотландия.

Белгийският премиер Шарл Мишел на свой ред призова за диалог и мирно решение на кризата.

Реакция имаше и отвъд Атлантическия океан. Държавният департамент на САЩ заяви, че счита Каталуния за „неделима част от Испания" и изрази подкрепа за Мадрид за запазването ѝ като „силна и единна" страна.
„Каталуния е неделима част от Испания и САЩ подкрепя конституционните действия на испанското правителство", заяви говорителят на Държавния департамент Хедър Науерт.

Испания остава важен член на Алианса, а Каталуния е вътрешен въпрос, който трябва да се разреши в рамките на испанската конституция, заяви представител на НАТО.

„Испания е ключов съюзник, който дава важен принос за колективната ни сигурност. Каталунският проблем е вътрешен въпрос, който трябва да бъде разрешен в рамките на испанския конституционен ред", подчерта представител на военната организация на Запада.

От своя страна, премиерът на Канада Джъстин Трюдо каза, че неговата страна „признава само една единна Испания". Той призова за започване на преговори в съответствие със законовата рамка, Конституцията на Испания и съгласно принципите на международното право. По думите на Трюдо, дискусиите трябва да се реализират в условията на мир и спокойствие.

Турция също изрази мнение, че Испания трябва да остане единна. В интервю за турския „Канал 24" турският министър по въпросите на Европейския съюз Омер Челик определи като „неправилно" решението на каталунския парламент да обяви независимост.

„Не смятаме обявяването на независимост от Каталуния за легитимно", заяви той и добави, че ще продължи да подкрепя териториалната цялост на Испания, нейната конституция и политическо единство.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

То пък Люксембург е една държава :) Няма лошо отделни провинции да станат държави в рамките на съюза. Това 7 милиона души. Нормално е да искат те да си определят живота

28.10.2017 12:22:19

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.