• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Испания е по-застрашена от терористите

Испания е по-застрашена от терористите

/КРОСС/ Ница, Берлин, Лондон, Стокхолм, а сега и Барселона: терористи вече на няколко пъти целенасочено газят хора, врязвайки се с превозни средства в множеството. Вчерашните атентати в Каталуния са най-тежкото терористично нападение в Испания след 11 март 2004 година. Тогава в четири регионални влака избухнаха бомби, които убиха 191 души. Вече близо 13 години в Испания сякаш беше спокойно, нямаше ислямистки тероризъм. Но опасността очевидно дремеше в лицето на много хора, живеещи по периферията на испанското общество.

Второто поколение мигранти от Северна Африка, млади мъже от марокански или туниски семейства, на пръв поглед добре интегрирани в страната, често пъти обаче подвизаващи се в света на дребната престъпност: тъкмо тази група хора стават с предимство жертва на пропагандата и облъчването, които проникват в техните среди. В социалните мрежи техни братя, братовчеди и приятели непрекъснато ги подканват да предприемат нещо - например, срещу несправедливата война в Сирия. Или пък да се присъединят към „Ислямска държава". Откакто обаче ИД изгуби големи територии в Сирия и Ирак, терористите все по-често атакуват цели в Европа.

Шок и ужас, но не изненада

Притегателната сила на джихадистите от така наречения "халифат" действа и в Испания. Тук тя дори е още по-интензивна, отколкото другаде в Европа, защото са налице два допълнителни катализатора: географията и историята. Най-много потенциални терористи испанската полиция е успяла да изолира както в големите градове, така и в испанските ексклави в Северна Африка - Сеута и Мелия.

Още Ал Кайда пишеше в програмата си, че целта е да "да бъде възвърната арабската Ал Андалус". Тъй че от „Ислямска държава" просто са копипействали тази точка.

Вече отдавна има сигнали за предстоящи терористични нападения в Испания. В този смисъл случилото се в четвъртък е шок, но не и изненада. Испанските власти до момента вършат добра работа - и през годините са успели да предотвратят доста нападения. Само през тази година арести бяха извършени на Майорка, на Канарските острови и в континентална Испания. Но в днешните времена абсолютната сигурност е нещо непостижимо.

Източник: "Дойче веле"

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.