• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

Екзархията в Истанбул натиска за ислямски център в София

Екзархията в Истанбул натиска за ислямски център в София

/КРОСС/ Председателят на църковното настоятелство в Българската екзархия в Истанбул Васил Лязе се е срещнал с кмета на София Йорданка Фандъкова, за да изрази безпокойство, че реставрацията на Желязната църква на брега на Златния рог може да спре заради забавянето на проекта за ислямски център в кв. "Малинова долина". Над 116-годишният храм "Св. Стефан" е затворен от 3 г. за ремонт, за който са дадени около 3,5 млн. лири (1,2 млн. евро), с които са укрепени основите и конструкцията.
Финансирането е от голямата истанбулска община, общината Фатих и окръжната администрация на Истанбул. Трябва да бъде обявен нов конкурс за 3,5 млн. лири, за ремонт на фасадата и вътрешни части на храма. Не е сигурно обаче дали такъв конкурс ще има, защото в Турция недоволстват заради липса на напредък по проекта на главното ни мюфтийство за ислямския център. "Не съм молил за нищо и не съм поставял условия, просто информирах как стоят нещата", разказа Лязе пред "Труд". Той попитал Фандъкова, ако не бъде обявена втора обществена поръчка за "Св. Стефан", на колко пари могат да се надяват от България за ремонта.
Лязе се надява размразяването на проекта в "Малинова долина" да раздвижи и процеса с издаването на разрешителни за строеж върху върнатите преди 2 г. от турската държава на екзархията 60 дка земи в престижния кв. "Шишли".
"Поехме ангажимент да помогнем с каквото можем за реставрацията на църквата. Имаме добри взаимоотношения с кметството в Истанбул", коментира пред "Труд" Фандъкова. Тя се надява, че няма връзка между финансирането на ремонта на "Св. Стефан" и проекта на мюфтийството в "Малинова долина". Теренът на мюфтийството бил отреден за учебно заведение, но се водели дела за собствеността. В първоначалния проект се предвиждаше изграждане и на джамия, но срещу това имаше негодувание на граждани.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Егати корумпирания боклук!

29.09.2014 23:51:23

Анонимен

Отвсякъде са ни заръфали, а предателите, които ни управляват се правят, че всичко е наред. Докога така? Ще я бъде ли България, господа продажни политици? Ще го има ли българският народ? Ей, не сме само електорат, не сме тук само за да ви плащаме измислените такси, повишения на цените и далавери! Засрамете се и работете за България!

29.09.2014 21:08:57

Анонимен

Работи за християнството, не за исляма, друже.

29.09.2014 20:56:46

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.