• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Изкуствен интелект ви познава по начина на използване на мишката

Изкуствен интелект ви познава по начина на използване на мишката

/КРОСС/ Всяка година милиони хора стават жертва на кражба на самоличността. Няма безпогрешен начин да се идентифицират лъжците, но благодарение на италиански учени, следователите може скоро да разполагат с нов инструмент за целта - начин да бъдат засечени измами и лъжци онлайн, само с няколко клика на мишката.

Традиционните методи за детекция на лъжата включват разговори лице в лице и полиграфи, които отчитат пулса и проводимостта на кожата. Не те не може да бъдат извършвани от разстояние или върху големи групи от хора. Изследователите създали ефективни компютърни тестове, които измерват времето за реакция в отговор на вярна и грешна лична информация. Но за да бъдат валидни тестовете, експериментаторите трябва да знаят предварително каква е истината.

За да заобиколят това препятствие, екипът намерил иновативен начин да разбере истината. Учените помолили 20 доброволци да запомнят детайлите на фалшива самоличност и да я възприемат като своя. След това те били помолени да отговорят на набор от въпроси с „да" и „не", използвайки компютър, както сторили и 20 доброволци, които казвали истината. Въпросите включвали неща като: „Джулия ли е Вашето име?" и „През 1995 година ли сте роден?" Изследователите записали всеки отговор и измерили как се движели курсорите на мишките на субектите, от долната половина на екрана към бутоните за „да" и „не", разположени в горните два ъгъла.

Тъй като лъжците могат да станат толкова добри, колкото добри сме всички в казването на истината, учените усложнили експеримента си. Те „научили" компютър да различава лъжците от тези, които казват истината, използвайки броя на грешните отговори, които дават. Четирите алгоритъма работели с точност между 77,5% и 85%. Но когато изследователите включили характеристики на движенията на мишката - като отклонението от правата линия - компютрите успешно разпознавали лъжците в 90-95% от случаите, съобщава екипът в PLOS ONE.

Но би ли проработил подобен метод в истинския свят? Джузепе Сартори, който се занимава с приложението на невронауката в криминалистиката в Университета на Падуа в Италия и е един от авторите на проучването, казва, че то може да бъде използвано като първа стъпка в проверката на алибито на заподозрените, да потвърждава самоличности онлайн и дори да различава терористи от бежанци на границата. Вероятно методът няма да е толкова точен извън лабораторията, но все пак е обещаващ.

„Това е умна идея", казва Джорджо Ганис, когнитивен невробиолог от Университета на Плимът, Великобритания. „Но не е ясно дали ще бъде много успешна." Ганис отбелязва, че в истинския свят измамниците вероятно биха прекарали повече време в изучаване на историята си, като трудно биха били изненадани от някой въпрос. „Ще хващаме глупавите престъпници и глупавите терористи", казва той, „което е по-добре от нищо, предполагам." Сартори добавя, че дори лъжецът да е научил коя зодия е жертвата, другите неочаквани въпроси съществуват в неограничено количество. Знаят ли кои улици се пресичат на предполагаемия им домашен адрес? Знаят ли какъв е интериорът на ресторанта, в който твърдят, че са вечеряли в нощта на престъплението? Изследването придава изцяло ново значение на играта на котка и... мишка.

Проучването е публикувано в: Brain & Behavior Technology

Източник: Science

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.