• 23 Окт 2019 |
 •  USD / BGN 1.7584
 •  GBP / BGN 2.2635
 •  CHF / BGN 1.7774
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 16°C

Проф. Людмил Спасов: Такава политическа помиярщина досега не е имало

Проф. Людмил Спасов: Такава политическа помиярщина досега не е имало

/КРОСС/ Защо МОН допусна двама лаици да обучават учители и да дават акъл на историческата общност, пита авторът на един от учебниците за Х клас

- Проф. Спасов, какво според вас се случва около учебниците по история за Х клас?

- Политическа атака, безпрецедентна, каквато в най-мракобесните времена в България не е имало. Това, което се случва, е нещо ужасно. Едни световно неизвестни лица - онзи неподстриган журналист и някоя си Келбечева от Американския университет, искат да цензурират учебниците. Аз предлагам следното: излагам си научната продукция публично пред цяла България и тази госпожа да си изнесе своята и да видим кой кой е. Написал съм 12 учебника досега, от 1974 г. преподавам - от Силистра до Петрич имам учители мои студенти, от Видин до Свиленград. От една година пишем този учебник - създаването на учебник е адски трудна и сложна задача, но се появява да ни диктува какво да пишем някакъв журналист, който е световно неизвестен, не се знае какво му е образованието. И са си измислили тези двамата някаква служба по линия на министерството (кой им плаща?) - те извършват подготовката на учителите как трябва да се учи история в периода 1944-1989 г.! Като какви? Това е безпрецедентно - и Мусолини и Хитлер не са си позволявали такова нещо!

- Един ваш колега - доц. Лъчезар Стоянов, публично заяви, че в училището трябва да се казва за социализма единствено, че е престъпен, и нищо положително. Как може историк да каже такова нещо?

- Това не са историци, това е помиярска история. Най-много ме дразни, че хора, които са завършили в "братския Съветски съюз", сега са най-големите противници на Русия и най-големи критикари. Аз работя по българо-съветските отношения от 1974 г., от цялата работа с учебниците съм най-засегнат. Но има поговорка: умните хора не се сърдят, те си правят изводи. Тотално загърбен е професионалният исторически подход.

- Проблемът са не те, а това, че министърът пусна техните искания с предписание да ги добавите в учебниците.

- Аз пиша периода 1978-1944 г., по моя период те не смеят нищо да кажат, защото нищо не знаят. Разберете, учебникът включва 1300 години история на България, има антична история, средновековна и т.н. Те там зъб не обелват, защото нищичко не знаят и не разбират. Аз не защитавам себе си и учебника на издателство "Домино", защитавам всичките си колеги. С изключение на един - доц. Стоянов на издателство "Рива". Той беше в Института за история, отиде в НБУ, а сега се изживява като Истината с голяма буква. Аз и него призовавам да покаже продукцията си и аз си показвам моята и да видим кой какво. Как така ще обижда той Жени Калинова или Искра Баева, проф. Огнянов, проф. Пламен Павлов, който е мой студент и е толкова талантлив човек! Над една трета от хората в авторските колективи на тези учебници са мои студенти. И трябва да ви кажа - това са най-талантливите. Високи професионалисти. Да се пише учебник е адски трудно и страшно отговорно. Това са отговорни хора, които не правят компромис със съвестта си, не внасят своите предпочитания в учебниците. Не може това правителство такова мракобесничество да върши. Трябва да кажа, че днешното ни поколение историци е на нивото на предходното, а у нас висшето образование започва с историята.

От една година пишем този учебник, зарязах си научните изследвания, лично време губя, а някакви лаици тръгнали да ни обиждат. Ами, като си толкова кадърен, вземи напиши шести учебник. Как тези хора се самоназначиха за цензори? Такава цензура по никое време не е имало или ако е имало - тя е била малко по-интелигентна. Това сега е просташка работа.

- От самата учебна програма, по която са писани учебниците, излиза, че при фашизма няма никакви престъпления, а след това със социализма започват кървави престъпления!

- Много изкривени неща се произвеждат. Колкото до фашизма, този термин ни го лепна Коминтернът и ние се скъсахме да повтаряме като папагали, че първото в света антифашистко въстание е септемврийското. Което е недостоверно и в моя раздел аз такива работи не съм писал. Не е уместно да ми говорят и за комунизъм, комунизъм в България и никъде не е имало - комунизмът е един идеал, който не е осъществен. Колегата, който е писал за този период в нашия учебник, е употребил термина "държавен социализъм". Има технология на писането на учебници, не може за периода на социализма да пишеш само за затвори, само за Държавна сигурност. Такива като този журналист Христов ходят по държавните архиви само това да четат и искат в целия раздел до 1989 г. да са само затвори и репресии. Не може така, имало е образование, култура, икономика и т.н.

- Като автор на частта до 1944 г. как ще коментирате, че в учебната програма липсват посичането на Стамболийски, Белият терор, антиеврейското законодателство, лагерите по онова време, Съпротивата?

- Има ги, аз съм ги написал, но не може да се напишат така подробно, понеже за една година се учи цялата история на България. Как учителите ще се оправят, това не знам. Но ако пишем само едната страна на историята за всеки период, ще излезе накрая, че в България е имало само убийства. Имало ги е, и във ВМРО и т.н. Но в България има и модернизация, имаме толкова неща, които трябва да кажем! Дори за Освобождението - Варна и Шумен кога бяха освободени и присъединени към България? Нищо не се прави - само плакати, плакати, плакати.

Но и нещо друго - събрала се някаква комисия да оценява учебниците. Абе, кажете кои хора са в тази комисия, с имената си да излязат, както аз излизам с името си. Някакви анонимници. Извинявайте, в България, докато не се научим да си ценим специалистите, нищо хубаво не ни чака.

- Според новия учебен план историята като задължителен предмет приключва в Х клас...

- След Х клас тези деца повече история не учат. Това е нивото, до което те достигат в отечествената история. А историята е в основата на цивилизацията. След това тези млади хора стават инженери, лекари, компютърни специалисти - и ако не си знаят отечествената история, тежко ни и горко!

* Людмил Спасов е роден на 8 май 1949 г. в с. Якимово, обл. Монтана. Завършва история във ВТУ, преподавал нова и най-нова история на България във ВТУ, ТУ-София, в Института за военна история при ГЩ на БА, в момента - в ПлУ. Доцент (1985), доктор на историческите науки (2007), професор. Автор е на над 130 студии и статии по проблемите на българската, руската и балканската модерна история, вкл. на над 15 книги. Специализирал е в бившите СССР и Югославия, както и в Гърция. Той е един от авторите на учебника по история за Х клас на изд. "Домино".

Източник: Дума

 

реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

уличен език,

а професор.

04.07.2019 07:03:33

Анонимен

Професор по нам си кво , а всъщност класически русороб помияр да говори за помиярщина е наглост и цинизъм , Спасов такива като теб сте воденичен камък в развитието на България , русоробите сте национални предатели , къде ви намира Кремъл такива убитници бе .... Да бе жив Левски щеше да ви клъцне чепките ....

03.07.2019 18:12:51

Анонимен

Благополучието преди девети не било истина казва тука някакъв русороб , абе байно дядо ми преди девети е бил служител в БДЖ - началник влак , с една заплата е хранил пет човека и е изучил три деца , това какво ти говори бе тикво промита . В университета и политехниката са преподавали професори учили в Париж , Виена и Берлин , след девети за три години образованието е в киреча , навсякъде се настаняват Мако , Дако , Тако и Тодорако и простотията бавно завладява България .... но това е и целта на Русия ограбила България за периода 44-47 г. , само издръжката на окупационната червена армия за този период е по голяма от бюджета на България .

03.07.2019 10:02:34

помнещ

Днес духовната деградация е комбинирана с невероятната грабителска икономическа разруха и хората масово губят способността да мислят, заети с ежедневното оцеляване...но това е пътят към пълното унищожение на България...забравили истината за нашето минало, не ще можем да намерим верните ориентири за бъдещето и ще бъдем една територия на блуждаещи индивиди-консуматори...и единствените ни радости ще бъдат промоциите във веригите магазини и в моловете...сбогом Българийо...

01.07.2019 18:29:43

до българката

Добре, че повечето българки нямат нищо общо с теб! Точно за такива като теб пише в статията.

01.07.2019 18:27:11

Анонимен

Има и още един начин за изкарване на пари, поне от жените: с краката нагоре. Не твърдя, че по-долуписалата непременно по този начин си е изкарала парите - тя си знае. Но и да лъжеш, че сме "три пъти фалирали" - не бива! А това за "благополучието" при Царя е пълна глупост!!! Ако сме били толкова просперирали, щяхме да търгуваме с цял свят - а не да сме ограничени само до Германия, щото никой друг не е искал продукцията ни! Щото сме били просперирали!

01.07.2019 18:11:50

Анонимен

До българката: Проста жена си како. И децата ти как така избягаха на запад да учат. Образованието е с пари. Значи ти си им ги дала. Значи си ги имала. От къде си ги имала,ако всичко е било лошо. А може би просто си крала като за световно последните години и от там са ти парите.С демонстрираният стил не си в състояние да работиш нещо повече от бригадир в "Паркове и градини", така че не си позволявай да се изказваш и да даваш оценка на утвърдени авторитети..Плюнка. Добре че не всички българки са като тебе.

01.07.2019 14:56:26

една българка

"Не може така, имало е образование, култура, икономика и т.н." Каква икономика - тежка металургия и машиностроене, които загробиха България с милиарди и три фалита на България по времето на бай Тошо...каква култура, какви 5 лв, като заради такива като вас, България, която по времето на 3-тото бг царство е десета в Европа по БВП, сега е изостанала със 150 - 200 години спрямо останалите западни държави?Как не ви е срам, бе , псевдопрофесори и 100% антибългари, готови да се продадете за колкото и малко рубли да ви предложат съветските другари, за да продадете род и Родина????

01.07.2019 14:51:50

българка

какъв професор си, бе, ти и такива като теб - Искра Баева, Пантев, Г.Марков и т.н. политически помияри....заради такива като вас децата ни избягаха да учат на запад, а вие заляхте с помията си всички останали български деца, които не успяха да избягат от комунистическите ви измислени титли и соцпипала...и глупости на търкалета..

01.07.2019 14:41:11

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2019 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.