• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Възродителният процес трябва да се изучава в часовете по история

Възродителният процес трябва да се изучава в часовете по история

/КРОСС/ „Барутин трябва да намери своето място в учебниците по история и имената на жертвите на този площад отпреди 43 години трябва да се четат в учебниците по история като пример за героизъм, защото България е длъжник на тези жертви. Те не умряха само за правото на вяра, за правото на име. Тези жертви отпреди 43 години са за българската свобода, за българската демокрация", заяви председателят на ДПС Лютви Местан на възпоменателен митинг в памет на жертвите на т. нар. възродителен процес от 1972 г. в село Барутин, община Доспат, предаде Агенция „Фокус".

Местан напомни, че за разлика от държави като Унгария, бившата Чехословакия и Полша, където в съпротивата срещу комунистическия режим е участвал целият народ, „в България съпротивата срещу комунистическия режим се свежда до героизма на българските дисиденти и интелектуалци, които заслужават поклон, но първата масова съпротива срещу комунистическия режим е дадена от гордите родопчани и тя тръгва от Барутин. И затова Барутин трябва да намери своето място в учебниците по история".

„В Народното събрание станахме свидетели на едно грозно изявление на езика на омразата. Тук са нашите духовни водачи - районните мюфтии на Пазарджик, Благоевград и Смолян. Техният призив за молитва - езанът, беше наречен от лидера на ПФ „виене на неразбираем език". Скъпи братя и сестри, кой вие? Вият животните. Молитвата към Всевишния, независимо дали ще бъде отправена от мюсюлмански, от християнски свещеник, или от привърженик на юдеизма - не може да се оприличи на животински вой. Това е класически пример за език на омразата", каза още председателят на ДПС.

От името на присъстващите Местан призова министър-председателя и българското управление да се освободят от езика на омразата и от ксенофобите, като подчерта, че това е „призивът, с който да сторим още веднъж дълбок поклон пред жертвите, защото те не умряха, за да е възможно днес в българския парламент да се обижда по този начин едно малцинство".

Лютви Местан поздрави присъстващите от името на ръководството на ДПС и на почетния председател Ахмед Доган.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ама Боко требва да го покажат като батальонен възродител, който бяга и се крие като насран от страх банкянски циганин от дъжда камъни, изпратени му за по-здрав от нежелаещите да си сменят имената обекти на възраждането?!

29.03.2015 12:57:27

Анонимен

ТОВА Е НАЧАЛОТО НА КРАЯ НА ТАЯ ПРОСТА ДЪРЖАВА, КОЯТО ОТКАКТО Е СЪЗДАДЕНА ВСЕ ОЦЕЛЯВА. ДРУГИТЕ ПРОСПЕРИРАТ А НИЕ ОЦЕЛЯВАМЕ. ЖАЛКИ СЪЩЕСТВА

29.03.2015 10:41:33

Анонимен

Хората се възраждат,други се прераждат трети раждат ,а нашите ,,политици" са ялова работа.То саде това третополово развитие и пристрастността им в ценностите му 26 години ни държат за шлефера.

29.03.2015 08:10:18

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.