• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Гръцката криза доведе до рязък спад в доверието на италианците към ЕС

Гръцката криза доведе до рязък спад в доверието на италианците към ЕС

/КРОСС/ Болшинството от италианците смятат, че заради гръцката криза Европейският съюз  е отслабнал значително, тъй като не е успял да намери решения, които да сплотят европейските страни. Това сочат данните от проучване, проведено от авторитетния институт Ipsos Italia по поръчка на вестник Corriere della Sera.
Според проучването, почти три четвърти от италианците (72%) констатират значително отслабване на институциите на ЕС на фона на сегашната ситуация в Гърция, докато само 14% поддържат обратното мнение.
Шефът на Ipsos Italia Нандо Панончели отбелязва, че референдумът, свикан от гръцкия премиер Алексис Ципрас, се е превърнал в сериозно предизвикателство пред всички институции на ЕС и затова сега европейците със затаен дъх очакват последствията, които той ще предизвика. По думите му, гръцката криза вече е довела до рязък спад в доверието на италианците към ЕС и неговата роля в международната политика.
"През 2011 г., заради гръцката криза, доверието на италианците към ЕС падна от 72% до 53%, сега то е намаляло още повече и се намира на най-ниското си ниво - 49%. В тази връзка не трябва да се забравя, че 54% от италианците приветстваха победата на Ципрас през януари тази година с надеждата за облекчаване на строгите икономии в полза на икономическия растеж", отбелязва Панончели.
Що се касае до самия гръцки референдум, ако той трябваше да бъде проведен днес в Италия, 51% от италианците биха отговорили с "да" на предложението на международните кредитори.
"Повечето (51%) биха гласували за предписаните от Европа мерки за предотвратяване на фалит на Италия и излизането й от еврозоната, а 30% биха гласували против него, рискувайки връщането на много девалвиралата лира", отбеляза Панончели.
В допълнение, по-голямата част от италианците (53%) смятат, че независимо от резултата от референдума, Атина ще успее да се договори ЕС и да изпълни задълженията си, за да остане в еврозоната. Въпреки това 31% от анкетираните смятат, че Гърция я чака дефолт и отказ от единната европейска валута.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.